Terug student

Het is zover!

De laatste jaren is er in de stadsbibliotheek in Leuven iets grondig veranderd. Vroeger kwamen mensen daar boeken lenen. Toen werden dat boeken, CD’s, DVD’s en games. Af en toe las er iemand een tijdschrift of raadpleegde een – echt waar! – encyclopedie. En de laatste jaren zag je er ook heel veel studenten eh… studeren.

De tafels die veelal leeg waren, zijn nu bevolkt door oude tieners en jonge twintigers die aan deze of gene unief of hogeschool studeren en er niet alleen hun springuren volmaken, maar ook gewoon na of voor lessen komen studeren. Soms in groep. Ik vond dat vreemd.

Wat blij was ik toen ik als snotneus toen op kot mocht en alles voor het eerst zelf mocht regelen. Niet alleen dingen als eten maken en poetsen, maar ook – student zijnde – het al dan niet tijd maken voor je studies. Ik maakte wel tijd. Zo tegen het einde van het jaar. Zo ging dat.

En nu zitten ze er dus al van eind september met hun neus in de boeken. Toen de faculteitsbibliotheek van het HIW (Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte) aan de KULeuven zijn openingsuren inkortte en besliste om al te sluiten om 20u ipv om 22u op weekavonden vroegen studenten zelfs om hen een andere studeerlocatie ter beschikking te stellen. Dat werd een aula. En ja, ook daar studeren “ze”. Nu al.

Ik dacht toen ik mij terug inschreef aan de universiteit:”Ik heb dat niet nodig,” en:”Dat ga ik nooit vanzeleven niet doen niet”. En toch zat ik vandaag bewust en dus ook uren voordat mijn college begon in de stadsbibliotheek. Ik kwam speciaal veel te vroeg naar Leuven om er een door ziekenhuisafspraak vorige week vrijdag gemiste les te beluisteren – studenten nemen dat tegenwoordig ook op op MP3 – en nota’s te nemen. Te veel afleiding thuis. Geen karakter om hier aan te weerstaan? Of ben ik dan toch echt een student van nu aan het worden?

Dat dat er nog moest van komen zeg.
Nu ja, er zijn altijd erger dingen 😉

1 thought on “Het is zover!

  1. De eeuwige student bestond “toen” ook al. Dat was diegene die geen verjaardag nodig had om iets te vieren.
    De eeuwige student bestaat nu ook nog. Dat is diegene die studeert om de verjaardag te kunnen vieren.
    Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *