Categorie archief: Het betere zaagwerk

Series slapen

Wij hebben al een hele tijd Netflix en ik ben een zeer regelmatige kijker. Tegenwoordig ben ik vooral een regelmatige slaper. Dan zet ik een aflevering van pakweg Sherlock op en dan volg ik de eerste tien minuten bewust en ben ik ook helemaal meegesleept en dan… zijn er nog stukken hier en daar die ik zie met grote stukken slaap of halfslaap er tussendoor. Niet fijn. Ik weet dat therapiegewijs mijn lichaam stilaan moe tot uitgeput is en toch… niet fijn.

Nu ja, ik moet alleszins al lang niet meer uit de zetel of uit bed om een DVD of BluRay schijfje te versteken dus Netflix blijft een goede investering.

Desondanks de voorbije maanden onder andere gekeken naar:

 • Norskov
 • Happy Valley
 • Hinterland (samen met mijn man, we willen nu absoluut een keer naar Wales, ooit)
 • Sherlock
 • Paranoid (nog niet helemaal uitgekeken)
 • Grand Hotel (Spaanstalig)
 • Ingobernable (Spaanstalig)

Ook zin om nog te kijken de – welja – komende maanden naar:

 • Narcos seizoen 3
 • The designated survivor
 • Johan Falk
 • Blue eyes
 • … en zoveel meer wellicht.

Enfin ja, maar binnenkort doe ik ook weer aan braintraining. Het academiejaar start 25/9. Eens kijken of ik daar mijn hoofd kan bijhouden. Spaans niveau 8 en het vervolg van de verkorte bachelor wijsbegeerte = plan. Inschrijvingen zijn een feit. De gebrekkige werking van mijn brein ook. Bon ja, en avant! Omdat ik dat wil.

Na de eerste winterprik

Ik ben een beetje bekomen. Of ik versta tenminste mijn nieuwe grenzen beter. Ik kan er niet tegen, maar ik begrijp ze wel.

Volledige opgave van alles wat leuk is, zie ik echter toch nog niet zitten. Zoals het er nu naar uitziet blijft de cursus Spaans alleen over. Eindexamens jaar 3 zijn pas eind mei ergens dus tot dan heb ik tijd om terug te kunnen schrijven. Nu kijk ik uit naar de leuke woensdagavonden in het CLT waar ik dus verder de lessen probeer bij te wonen en neen ik kan dat nu niet alleen, er is veel hulp voor nodig, maar er zijn mensen die helpen dus dat moet lukken. Enkele voorbeelden?

 • iemand moet me brengen en komen halen (mijn vader, mijn man, soms een klasgenoot)
 • iemand moet helpen met mijn jas, rugzak,… (een klasgenoot)
 • iemand moet de koptelefoon in de taallabo’s op mijn hoofd zetten (een klasgenoot)
 • iemand moet me van lokaal helpen veranderen, duwen dus (een klasgenoot)

Die “een klasgenoot” is vaak één en dezelfde persoon, maar niet altijd. Ze zijn best lief voor me en ik moet nu gewoon leren die gegeven hulp te aanvaarden. Nu mijn grenzen zich weer verder verplaatst hebben naar dat ene punt waarop ik het niet meer zal zien zitten. Ik ben er nog niet. Op dat punt bedoel ik dan. En ik hoop zelfs weer beter te worden.

Fysiek beter dus. Daar vecht ik voor!

Nog leuke dingen gebeurd?
Ja hoor!

Ik heb een wedstrijd op Facebook gewonnen, en eentje op Twitter. Allebei wedstrijden waren het van coureurs dus ik kan me aan een pakket met wat leuks voor de wielerfan verwachten. Want dat ben ik nog altijd: wielerfan.

Vorig weekend was mijn eerste uitstap sinds de operatie in november: naar de film in Cinema Zed in Leuven. El Botón de Nácar, mooie film over de harde geschiedenis tegenover de mooie natuur van Chili. Ik ging naar de film met… een klasgenoot. Was erg fijn!

En verder? Ik heb een hele reeks boeken gelezen de voorbije weken. En uiteraard uren- en dagenlang ziekenhuizen gezien en dokters en veel -peuten (vooral van de fysiothera-soort) en een stilaan onbetaalbare apothekersrekening, maar bon, geen keuze heb je dan en dus probeer ik daar niet over na te denken. En zo herval ik weer in klagen…

Misschien moet ik er eens aan denken om hier weer wat vrolijker dingen te schrijven. Zo iets onschuldigs. Over een boek of een film of een spelletje. Ofzo. Kortom iets onbelangrijks. Nutteloos. Iets gemakkelijk.

= plan!

Jaarbegin (als dat al een woord is)

Net ontdekt, ik schreef geen blogpost meer sinds 2 december. Nog even en het is een maand geleden dat ik hier wat kwam klagen. Dat kan ik nu ook weer niet over mijn hart krijgen. Zet u dus al maar schrap.

1 januari 2016 is voor mij

 • vaststellen dat die explosie van dataverkeer met nieuwjaarswensen alvast niet in de richting van mijn gsm was
 • beseffen dat medische verhalen geen feestdagen respecteren
 • mijn hond keihard missen omdat ik simpelweg wil uithuilen bij “iemand” die mij gewoon even of desnoods even lang laat triestig zijn
 • de Star Wars LEGO dan nog maar een keer herschikken naast mijn bed en blijven dromen dat het er echt nog van komt de nieuwe film in de cinema gaan kijken – ai, dat was toch nog iets van hoop en optimisme, schrappen!
 • Facebook afsluiten omdat ik geen feestfoto’s meer aan kan en daar nu eens voor één keer gewoon eerlijk voor uitkom
 • en me afvragen waarom iedereen mij altijd zo sterk vindt (als ik op een goed moment buiten ben ergens of thuis blij zit te wezen of in de les of gelijk waar eigenlijk, maar niet hier) en veel aan mij zegt te denken en steeds in mijn wederopstanding keer op keer geloofd heeft enzoverder enzovoort als ik dat nu zelf niet eens kan – enfin, ik denk wel aan mezelf nu, misschien zelfs veel te veel? maar wat kan ik anders?

OK. Tot zover. Neen, het gaat wel. Niets nieuws onder de zon. The usual. Je weet wel. Ja, ziekenhuis. Neen, geen nieuwe evolutie. Gewoon hetzelfde als altijd. En het is vrijdag ook, dus ja. Ook dat. Morgen weekend? Ah. Tof.

En toen?

Goh ja, zoals afgesproken moest ik geopereerd worden de week na de zesdaagse. Zoals afgesproken deed de chirurg wat hij moest doen en was de operatie een succes. Wat niet afgesproken was, is dat ik wakker zou worden rechts volledig verlamd. Opnieuw. Achttien jaar terug in de tijd als het ware.

En dan kan het nog zijn dat daar wel verklaringen voor zijn die ik op de keper beschouwd zelf versta, dan nog is dat PANIEK VOELEN dat eerste moment én de dagen daaropvolgend.

Nu zijn we een week verder.

Mijn rechteroog open doen gaat wel weer normaal – behalve als ik moe ben en wat blijkt: ik word snel moe nu… – mijn mond is weer recht, ik voel mijn schouder terug als mijn arm uit de zetel valt en ik mijn arm niet voel vallen maar mijn schouder wel een schok krijgt. Kortom, er is vooruitgang! Yes!

En dus leef ik op hoop. Het moeilijkste? Hulp vragen…

Soit, ik lees al terug in vreemde talen. De eerste dagen was mijn concentratie precies helemaal weg en natuurlijk denk je dan even dat dat nooit terugkomt, maar zie, ik versta al terug vanalles wat. En als ik nu zo losjes kan schrijven: “maar zie, ik versta al terug vanalles wat”, dan wil dat niet zeggen dat ik dit allemaal even losjes op kan nemen elk moment van de dag.

Kga nog niet direct terug scherpe koersfoto’s moeten maken. Of etsen. Of zelfs gewoon tekenen. Al kan mijn linkerhand na 18 jaar ook al meer dan vroeger. En of ik al weer onder de mensen durf komen zo? Straks eens zien. Maar nu kruip ik nog even diep weg onder mijn dekentje. Weg van de wereld. Ik ben er even niet. En als ik terug ben dan is alles weer wat beter.

Zo’n week

Een week waarin je je camera met je beste lens en een converter erop laat vallen en al heel blij bent als lens en converter nog OK zijn. De body is weg voor offerte en – hopelijk – daarna herstelling.

Een week waarin je op woensdag naar U2 gaat.

Een week waarin het halen van een perfecte score in een spelletje Waar is Wally op de iPad verder zowat je sterkste prestatie is.

Een week waarin je twijfelt aan alles en nog veel meer dingen.

Een week waarin een nieuwe behandeling start die de eerste keer alvast zwaar tegenvalt.

Zo’n week was het.

En nu is het zondagavond.

De volgende week zal anders zijn!

Al is het maar omdat ik in plaats van naar U2 op woensdag weer gewoon naar de Spaanse les ga.

Of dat alleszins ga proberen.

Muziek en overweging

Zondag was ik tegen de avond zo goed uitgerust dat ik naar de AB Club kon in Brussel om er The Me In You te gaan zien. Als je de foto bij dit artikel bekijkt dan zat ik zo ergens vooraan ter hoogte van de voeten van zanger Stijn 😉

Om maar te zeggen:”Ik was er!”
En ook:”Het was zeer schoon en mooi en vanalles.”
U hebt hun tweede CD toch ook al in huis?

🙂

Anyway… ondertussen is het alweer donderdag. De les history of medieval philosophy – ja, dat wordt plots dit jaar in het Engels gegeven – van maandag ging wel goed, maar dinsdag was een moeilijke dag. Pfiew! Dus woensdag na de hospitaalafspraken even getwijfeld of ik wel naar de les Spaans zou gaan ’s avonds.

Voor: is zeer fijn, wordt met voldoende humor aangeboden dus = prima afleiding én… ik doe dat graag!
Tegen: opgestaan met koorts, moe, stilaan bezwijkend onder de stress voor een aankomend onderzoek -> bang!

Resultaat: ik ben wél gegaan, maar mijn vrienden “muziek” (koptelefoon voor de les én in de pauze) en “koers” (vrijetijdskledij van één van mijn favoriete ploegen aangetrokken) moesten me helpen. Gelukkig kan ik altijd op hen rekenen.

Schenden van een huisregel

In alle voorbije jaren stond er nooit een ziekenhuisfoto op Facebook of hier of gewoon ergens op het internet van mij. Zelfs niet van het uitzicht uit het raam (groen in Bonheiden, grijs in Leuven) of mijn rolstoel werkloos naast het bed. Dat was een huisregel. Die heb ik onlangs geschonden. Omdat het teveel pijn deed.

Ik ben namelijk zot van wielrennen. Dat blijft. Altijd. Mag ik hopen.

Als er in ons land gekoerst wordt dan ben ik er graag live bij. Niet elke wedstrijd, maar zoveel mogelijk. Dat wil zeggen als het past tussen de geplande behandelingen en alle andere vervelende dingen die ik nooit helemaal de baas word. Vorige week zou naar mijn normen immens druk worden. En leuk!

Het begon met maandagavond een concert van The Me In You (CD launch in het Depot), dinsdag afspraken, woensdag live koers en op zoek naar Nelson Oliveira die mij zijn truitje zou bezorgen, een Portugees kampioenentruitje! één van de mooiste in het peloton) donderdag en vrijdag afspraken en ook een zeer fijne boekhandel bezoeken namelijk Het Voorwoord en dan zaterdag naar een wielerbeurs in Kluisbergen – hou u vast – als standhouder met etsen, tekeningen,… en dan zondag met Intro op het rolstoelpodium op de Oude Kwaremont plaatsnemen voor DE Ronde van Vlaanderen. Daar zou ik foto’s maken voor een nieuwe ets.

In het echt werd het een opname via spoedgevallen zondagnacht gevolgd door een spoedoperatie in de buik en ondertussen ben ik wel thuis maar veel bewegen of dingen doen zit er nog niet in.

Die mooie planning van vorige week?
Kwam niets van in huis.

Hoewel… wielerland toonde zich (nogmaals) van zijn mooiste kant. Vrienden haalden de trui van Nelson Oliveira op in De Panne en brachten het kleinood zelfs vrijwel meteen naar Keerbergen. Echt!

Maar ik ben dus al ruim een week niet uit bed (of zetel) geweest en dat viel me deze keer zwaarder dan “gewoonlijk” blijkbaar. Omdat het een uitzonderlijk drukke week moest worden vol fijne dingen? Omdat het contrast ineens veel te groot was? Of gewoon de veel te lange opeenvolging van ziekte, complicaties enz. die nu eenmaal niet meer toeliet om te zeggen “dat het wel ging”?

Wat het ook was, ik heb mijn huisregel geschonden en wel met deze foto:

image

Ik doe mijn best om het bij deze ene keer te houden.

Zo!

Goed voornemen.

En nu verder…

En nu?

Na mijn vorige post begon ik te schrijven aan deze. Deze is moeilijker om te schrijven. Ik zoek een evenwicht tussen misplaatst optimisme – stijl: natuurlijk heb ik nog plannen, en wel veel! – en een donker pessimisme – stijl: ik denk niet meer na over de toekomst, want ik heb er geen meer – om te pogen een aangenaam punt te vinden in het midden. Of…

Optimisme

Natuurlijk heb ik nog plannen! Wist je dat ik de voorbije maanden leerde etsen? Op mijn weblog schreef ik er nog niet over, maar op FB et al. wel al een keer of -tig. Etsen is een kunstambacht waarbij je op een koperen plaat (of zink) een tekening etst met eenets_plaat_300 naald in een laagje vernis en dan via een opeenvolging van zuurbaden de lijnen in het koper laat bijten. Maar dit is de korte versie van de uitleg. Elke stap wordt meermaals herhaald vooraleer je aan drukken komt. En ook dat drukken zelf is een ambachtelijk proces. Dus… het eindresultaat van mijn eerste ets zie je op de  foto hier rechts.
Dat etsen wil ik meer doen. En dus ben ik nu studies aan het maken. Ja, zoals een echte kunstenaar 😉 Concreet leer ik wat beter kassei tekenen. Volgende onderwerp voor een ets is immers een wedstrijd – wedstrijden? -  uit het Vlaamse voorjaar.

kassei

Pessimisme

Hoe ik dat rijm met opgaves, behandelingen, mentale drempels die de hoogte van de Eiffeltoren uit mijn ets hebben?
Ik rijm dat niet elke dag. Laat dat duidelijk zijn. Morgenochtend ga ik dan ook alweer langs bij de psychiater die me leert omgaan met dat al dan niet combineren van een leven en ziek zijn plus beperkingen een plaats geven.

Op naar 2015. Ook voor mij is het nieuwe jaar begonnen. Ik ben benieuwd waar dat naartoe kan gaan. Maar dromen? Die heb ik niet echt dus. Behalve dan die ene: de ontdekking van een wondermedicijn dat al mijn problemen doet verdwijnen. Duimen!!!

Slimme meneren

4u45 in de ochtend en ik ben op. Lees: ik ben wakker en hang in de zetel in de hoop mij seffens weer beter te voelen en toch wat met schermen (TV, laptop) te kunnen doen zonder mijnheer AnW wakker te maken. Ik ben waarschijnlijk vooral op omdat het pijn doet. Hier en daar. Overal. Dat laatste klopt niet. Het doet nooit overal pijn. Bij mij alleszins niet. Gelukkig maar.

Soit. 

Het is wel wat tegenwoordig. De ene beslissing volgt de andere op. Nu is het zaak om bij de genomen beslissingen te blijven. Niet (opnieuw) twijfelen. Sommige dingen zijn daar meer vatbaar voor dan andere. Een slimme meneer schreef me recent dat je beter vooruit kijkt dan achteruit. Hij stuurde dat bericht in het Spaans. Dat is geen toeval denk ik dan.

Als ik vooruit kijk dan zie ik nog wel mogelijkheden. Je stopt pas definitief met plannen maken als je dood bent. Dat heeft dan weer een andere slimme meneer mij jaren geleden al gezegd. Of nog: leef steeds alsof je nog een heel (en dus lang) leven voor je hebt. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, maar ik heb ook aan dat advies al best veel gehad.

Anyway.

Ik wil nog zoveel doen. En ik kijk vooruit. En maak plannen alsof ik het eeuwige leven heb.

Tijd om op te geven

Neen, niet met vechten tegen de dingen die me fysiek ziek maken. Maar het is wel tijd om op te geven met te doen alsof ik en passant ook nog wel een zaak uit de grond zou kunnen stampen en een intelligente gesprekspartner zou kunnen blijven op die fijne avonden onder vrienden.

Daar zijn redenen voor. Vrienden nemen sterk af in aantal als je maar lang genoeg ziek bent. Die avonden zijn er dus niet meer. En mocht iemand me nu ineens wel weer uitnodigen, ik zou te bang zijn om op de uitnodiging in te gaan. En thuisblijven. En triest zijn. Zoals steeds.

De zaak is er nog wel. Ze had als doel me een gevoel van eigenwaarde terug te geven en enige financiële armslag, twee dingen die ik helemaal verloren was toen ik op mijn 32ste op pensioen werd gestuurd. Wegens ziekte.

En voor zij die nu al een menig klaar hebben over hoe gelukkig ik mag zijn dat dat kan in dit land, dat wij voor onze zieken en gehandicapten nogal goed zorgen toch even dit: op je 32ste heb je ongeveer 10 jaar gewerkt of iets minder dan 1/4 loopbaan, reken uit je maandbedrag en ja dat is gewoon iets dat je kan doen met de regel van drie die u allemaal kent.

Die eigenwaarde is er met zo’n half-en-half zaak toch niet gekomen, meer negatieve gevoelens – ik kan dit niet waarmaken, ben ik wel goed genoeg, waarom kan ik niet gewoon meer uren werken zoals iedereen, ik misluk alweer… – wel en de financiële armslag is er als je alle kosten voor boekhouding e.d. aftrekt ook niet echt groter door geworden. Het zorgde er wel voor dat ik een smartphone heb en een goede laptop en een camera, maar als we die zaak nu stoppen moeten we die materiële dingen ook deels nog overkopen begrijp ik en wordt ook de BTW herberekend dus hopelijk hebben we nu geld genoeg privé nu om met de zaak gewoon te kunnen stoppen, maar dat hoor ik volgende week.

Ondertussen is het 12 oktober 2014. Mijnheer AnW verjaart vandaag. Hip hoi!

Hij is nu naar Limburg. Eerst wandelt hij met een groep natuurgidsen de hele voormiddag – en  neen met een rolstoel is de natuur per definitie moeilijk of niet toegankelijk, maar ik gun hem zijn hobby (zijn escape?) – en daarna bezoekt hij zijn vader in het woonzorgcentrum en daarna zijn moeder thuis. Ik ga niet mee vandaag. De mentale drempel is nu veel te groot. Want ook mijn eigen schoonfamilie denkt dat wij het makkelijk hebben. Wij hebben en kunnen alles wat we willen én wij hebben geen kinderen dus dat is toch een gemakkelijk leven?!

Geen enkele van die veronderstellingen is waar. Helaas. En vooral helaas dat anderen niet zien dat ze misschien wel eens niet waar zouden kunnen zijn. Maar dit soort zinnen leidt nergens toe vrees ik…   Gratis tip: het is niet omdat je niet klaagt elke keer dat je mekaar hoort of ziet dat er geen reden tot klagen is. Je kan te beschaamd zijn over je problemen. Je kan gewoon geen goede “click” hebben en het dus niet over de dingen die echt belangrijk zijn, willen hebben.

Mijn plan van de dag: seffens komt mijn papa helpen een paar dingen op te kuisen. Daarna maakt mijn mama een deel van het verjaardagsmenu voor mijnheer AnW klaar. Ik doe de rest van dat menu. En daar ben ik al dagen mee bezig eigenlijk.

Maar ik was begonnen met te zeggen dat het tijd is om op te geven. Dat is zo. Wellicht valt de beslissing dinsdag. Exit 3Top. U weet nog niet bij benadering hoe zwaar dit nu ook alweer is. En zal worden (blijven?) in de toekomst.

Brrr.