Terug naar school

Lectulandia

Haalde zonet een boek of 8 in het Spaans vanuit de behoorlijk uitgebreide leeslijst van Español 8A bij Lectulandia. We moeten er dit jaar twee lezen. Twee?! Ik lees jaarlijks een veelvoud van 2 zonder dat dat moet, maar omdat ik dat graag doe. Twee lezen uit een lijst zal dan ook wel lukken zeker.

*kruipt met ereader in zetel onder dekbed*

Als blogposts hashtags hadden zou ik er de totaal nutteloze, want wellicht nooit eerder gebruikte,  #blijdatdelessenspaansweerbegonnenzijn aan toevoegen 🙂

Spaans

Ik herinner me nu even niet of ik er hier recent nog over schreef, maar ik ben ook dit academiejaar weer ingeschreven bij het CLT in Leuven en wel voor de cursus Spaans 7B. Dus kan ik elke woensdagavond les gaan volgen. Spaans praten! Horen! Lezen! Schrijven!

Voor mij is dat eigenlijk “logopedie voor gevorderden”. Het is te zeggen, het is om mijn taalcentrum te blijven oefenen na een periode van afasie in 2012 en daarna. Vorige week was ik dan wel bang, maar toen was de angst minstens even overweldigend, zij het op een andere manier. Wakker worden en de dingen niet meer kunnen benoemen. Alle woorden kwijt zijn. Niet meer weten hoe je zinnen maakt. Spreken, schrijven, lezen. Weg. Alles weg. En nu is het terug. Niet vanzelf, maar het is terug. Al een tijdje. Oef.

Anyway, Spaans 7B dus. Ik vond er opnieuw een aantal klasgenoten van vorig jaar én mijn leerkracht van het eerste jaar. Deze week ging ik alvast naar de les. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat ik nooit afwezig zal zijn wegens ziek (…) of doodmoe of iets met een handicap en/of een complicatie, maar hey, ik was er deze week en deze week was fijn. Verder kijk ik nog even niet. Tenslotte is volgende week woensdagavond nog heel ver weg.

Knopen en hoe ze door te hakken

Ik ben geen ezel. Als ik een fout maak zal ik die niet snel opnieuw maken. Of het zou een fout in de categorie “zelfoverschatting” moeten zijn.

Vorige post hier dateert al van ergens in februari. Titel: “Glundert”. Sindsdien geen reden tot glunderen meer gehad. Hence geen nieuwe post. Dat heb je met die ik-wil-alleen-happy-dingen-schrijven-schrijvers.

De post daarvoor. Titel: “Skype”. Daaruit kon zelfs een slechte verstaander al afleiden dat het moeilijk ging. Het werd op dat ene weekend eind februari na eigenlijk alleen nog maar moeilijker sindsdien.

Nog vele lesavonden Spaans vanuit bed en via Skype volgden. Vorige week legde ik wél mijn examens af aan het CLT. In Leuven. Live. Echt. Alsof ik gewoon een student was die als hobby heeft Spaans studeren. Maar dat ben ik niet.

Ik ben een chronisch zieke persoon met een reeks fysieke beperkingen die in een wanhopige zoektocht naar “ik kan wel nog iets gewoon doen” les volgen en examens afleggen als reden van zijn bestaan is gaan zien. En nu chronisch ziek zijn een eufemisme is geworden, is ook die reden van mijn bestaan gaan wankelen. De wanhoop blijft.

En toch: opluchting, want vorige week gingen die twee avonden met examens Spaans wel goed. Dus kan ik verder naar jaar vier. Ga ik vanuit tenminste.

In het Spaans zeggen ze daarop iets als: “Ojala“. Als het God belieft. Bij leven en welzijn. Zouden (denk ik) vertalingen kunnen zijn. Ik ben bang. Ik weet het niet. Maar ik hou er gewoon rekening mee dat ik gewoon zeven jaar lang Spaans blijf studeren. Ah ja. Altijd doen alsof je het eeuwige leven hebt. Het zou zomaar eens een self fulfilling prohecy kunnen worden. Ojala

En wie gelooft dat nu niet graag?

Ik.

Want ik ben de laatste tijd zoveel in termen aangesproken die ik niet graag hoor dat ik er behoorlijk bang van werd. Maar dat woord schreef ik al ergens hierboven. Ik val in herhaling. Is dat goed? Over wat goed is voor mij kan ik soms zo moeilijk beslissen. Medisch zijn daar de artsen die helpen. In wat ik nog kan daarbuiten moet ik zelf de keuzes maken.

Het is in elk geval niet goed om naast een taal – en laat ons wel wezen, Spaans is zeker niet de moeilijkste taal – ook nog een bachelor wijsbegeerte te willen halen. Op mijn eigen tempo, dat wel. Lees: mega-kei-traag en met faciliteiten omwille van mijn fysieke beperkingen, maar mijn brein wil niet. Of beter, mijn brein kan niet. Niet meer.

Zo vormde zich een knoop in mijn maag. Een heel ingewikkelde zeemansknoop heel zeker. Zo van de soort die je alleen kan ontwarren als je hem ook zelf kan maken. Ik stond er dus alleen voor. En nu is hij los. Het touw hangt wat slap te wezen. Ik ben eruit. Ik stop met studeren.

Wat nu komt? Ik blijf gewoon rustig mezelf verder overschatten. Mijn brein moet en zal terug flinker worden. Ik lees toch nog? Ik kan nog een film begrijpen? Alleen een geheugen hebben, wat vaak wel handig is, dat is een heel andere zaak.

Had ik dit kunnen zien aankomen?
Waarom denk ik bijna een jaar langer dan bijvoorbeeld mijn man dat ik dit wél nog kan?

Waarom zie ik niet dat lezen – of een blogpost schrijven – niet meer een half uur aan een stuk kan, maar dat dat in stukjes van 10 tot 15 minuten moet gehakt worden. Waarom zie ik niet dat ik meer en meer medicatie in mijn lijf gepompt krijg en dat die meer en meer gevolgen heeft behalve die dingen waarvoor ze bedoeld is in het gevecht tegen pijn en ziekte.

Natuurlijk zie ik dat wel? Maar het is zo godverdomde unfair dat ik het niet wil zien. Dat had u dan weer al lang zien aankomen wellicht…

En mag dat even? Mag ik soms even blind zijn voor hoe weinig ik nog maar kan? Voor hoe het anders had moeten lopen? Allemaal heel anders. Voor hoe teleurgesteld ik ben daarin? En, bovenal, voor al die beperkingen?

Vanmorgen heb ik mijn bril laten kuisen. Ik verschuil me niet meer achter een stofje hier of daar. De knoop is los, doorgehakt of in elk geval hij zit niet meer in mijn maag. Ik ga blij zijn met wat wel nog kan. Een taal. Een boek. Een transfer van bed naar rolstoel (als ik goed oplet kan ik het nog zelf! ha!). Een voorzichtige beweging in die rolstoel (opletten voor al wat gewond en kapot is) of me laten duwen. Dat laatste is mijn zelfstandigheid volledig opgeven, maar het is soms het enige dat nog mogelijk is. Ik haat dat trouwens dat geduwd worden, maar mezelf daarom ook haten is niet nodig. Toch? En nu begint het hier veel te veel een klaagzang te worden. STOP. Dat is nu ook weer niet nodig. Of alleszins niet nuttig. Niet hier.

Tot gauw! Dat hoop ik echt. Ik ben geen ezel. Tenzij…

Skype

Ik heb recent al eens geschreven over hoe moeilijk het momenteel is om gewoon naar de les te gaan. Maakt niet uit welke les eigenlijk. Na een nieuwe blessure (don’t ask…) kon ik vorige week woensdag niet uit bed/naar de les/blij zijn.

Daar hebben we dan het volgende op gevonden: Skype.

Ik kon nog altijd niet uit bed/naar de les/maar wél blij zijn, want ik volgde de les Spaans dus toch min of meer mee. En daar was ik dus blij om. Omdat de sfeer er altijd fijn is. Omdat ik talen zo tof vind (en het logopediegewijs ook nodig heb daar mee bezig te zijn én blijven). Dus luisterde ik mee en kon ik ook kijken naar een paar mensen waarbij ik met stip – maak daar een mega grote dikke punt van – leraar Bart moet vermelden met wie ik na de les ook nog even kon praten. Zijn idee, zijn laptop en mijn “moral” die opgekrikt werd. Er is dus niet alleen miserie in mijn de wereld.

Of ik volgende week terug live naar Leuven kan hoor ik vrijdag. Ik hoop het wel. Al is het maar voor even. Gewoon. Iets doen wat gezonde mensen ook doen.

¡Anda!

Het derde jaar Spaans aan het CLT is ondertussen ook van start gegaan. Elke woensdagavond van 18u tot iets voor 22u. Dat betekent een namiddag rust om me voor te bereiden minstens en ook… het is weer een heel nieuwe groep mensen. En dat zorgt toch voor de nodige spanning vooraf.

Na de eerste les zijn dit de vaststellingen:

 • ik ben (ook dit jaar) niet levend gevild door de leraar noch door een klasgenoot,
 • mijn Spaans is na de vakantie dan wel wat roestig, maar niet helemaal verdwenen,
 • de eerste vraag mbt. de rolstoel kwam pas na de volledige vier uur les 🙂
 • ook nu was er voldoende humor en dus afleiding van mijn echte wereld.

Ik zie dat dus alweer helemaal zitten. Nieuwe mensen? Ik kan daar tegen! Sterk? Ik? Maar ja! Bij momenten toch… Op naar volgende week dus!

Vakantie (of toch: einde examens)

Eergisteren was een enigszins speciale dag. Ik heb voor het eerst sinds pakweg 1998 nog eens een examen afgelegd aan de universiteit. Aan de KULeuven was het zelfs al van 1997 geleden. In het academiejaar 1997-1998 was het aan de UCL in Louvain-la-Neuve en aan de University of Warwick Business School (UK) en dat laatste waren vooral papers en/of schriftelijke proeven dus eigenlijk was het van 1997 geleden dat ik nog eens mondeling tegenover een professor examen aflegde. Voor echt.

Echt? Ja, mijn plan is een bachelor (en wie weet wat daarna) in de wijsbegeerte te behalen. Daartoe ben ik toegelaten tot de verkorte bachelor wijsbegeerte – ethiek. Ik schreef me in in januari ll. en legde deze zittijd mijn eerste examen af. Op 1 juli ken ik het resultaat, maar ik ben er – min of meer, redelijk – gerust in – alhoewel ik natuurlijk die eeuwige twijfelaar ben en blijf…

Ik koos om met één vak te beginnen om de werklast en mijn studiemogelijkheden nu met alle medische en paramedische zorgen eromheen af te tasten. Volgende week evalueer ik dat ook even met iemand van de dienst studeren met een functiebeperking en dan kies ik ergens deze zomer de vakken voor volgend academiejaar.

Waarom ik dit doe? Goh… zonder inhoudelijk project is het toch moeilijker voor mij. Een mens moet zich staande houden op één of andere manier. Een gesprek kunnen voeren zonder altijd op rolstoel, chronisch ziek zijn, pech en pijn hebben en andere niet-zo-fijne onderwerpen te belanden. Niet alleen in gezelschap, maar ook gewoon in mijn eigen hoofd. Want andere mensen hun levens gaan ook verder natuurlijk. Eerst was er die tijd dat vrienden van onze leeftijd over niets anders dan zwangerschappen en geboortes praatten, nu zijn we aan de communies en lentefeesten beland en ik? Ik teken. Ets. Lees veel. Maar dat blijkt altijd net niet voldoende*.

Dus vroeg ik me af wat ik naast tekenen en lezen nog graag doe en dat blijkt studeren te zijn. En waarover zou ik graag zoveel meer nog willen weten? Wel, dat is dan weer filosofie of wijsbegeerte. Natuurlijk kan je zelf boeken lezen. Véél boeken lezen ook. Maar ik hou ook wel van de colleges, de regelmaat die daarin ligt en het sociale karakter ervan. Dat ik niet de enige “oudere” ben die filosofie – al dan niet verkort – studeert, speelde ook wel mee.

Ondertussen weet ik: het was een fijne ervaring, het examen was te doen en ik wil er dus volgend jaar zeker mee verder.

En dat, dat noem ik in mijn wereld een succes.

* “Goh, ik zou ook wel meer willen lezen, als ik maar tijd had!”, hoor ik dus écht niet graag.

Tromgeroffel en wel luid genoeg!

De resultaten staan online op het besloten gedeelte van de website van het CLT en ja hoor:”Geslaagd!”. Spaans A1 en A2 zijn met succes afgewerkt.

Plan: eind september starten aan B1.

Dat is geen geheime codedaal, maar wel de referentieniveaus die op Europees niveau zijn vastgelegd inzake taalonderwijs. Die B1 graad van Spaans is verdeeld over jaar 2 en jaar 3. In totaal kan je zeven jaar lang Spaanse taal studeren aan het CLT in Leuven. Geen idee of ik dat ook zal doen, maar dat ik nu niet stop is wel zeker.

Claro qué si   😉

En nu sparen!

Wat voorafging:

 • juli 2012: (grote) problemen met mijn spraak.
 • december 2012: de logopediste plant een zaadje in mijn hoofd als volgt:

Veel oefenen hier en thuis is goed en je staat al ver, maar een nieuwe taal beginnen studeren kan je wellicht nog verder helpen. Is er een taal die je nooit sprak en wel wil leren? Denk er eens over na…

 • juli 2013: in de Tour de France beleef ik de dag van mijn leven en er zijn niet toevallig enkele Spaanssprekende heren bij betrokken.
 • augustus 2013: ik schrijf me in voor het eerste jaar Spaans aan het CLT in Leuven.

Hier zijn we nu:

De voorbije weken legde ik de examens af (2 luisterexamens, gevolgd door het schriftelijk en mondeling examen) en – ook al zag ik nog geen resultaten op papier, die volgen begin juni – ik ben er ongelofelijk gerust in dat het goed gegaan is. Vooral omdat de leerkracht het met meer dan zoveel woorden zegde na afloop van mijn mondeling examen. No doubts there.

En zie, dat was dan weer Engels. Dit doe ik nu echt wel bewust om te kunnen vertellen dat de logopediste gelijk had. Door een nieuwe taal te leren – Spaans – heb ik ook nieuwe sprongen voorwaarts gemaakt in het terugwinnen van de andere talen die ik al kende. Ik lees opnieuw veel vlotter Franse en Engelse teksten om maar iets te noemen. En zelfs in het Nederlands is bijvoorbeeld mijn leessnelheid weer dichter bij mijn oude niveau.

Vervolg:

In het kort zijn dit nu de plannen: als alles meezit op Рeuh Рdat andere vlak dan vertrekken wij eind augustus met de auto naar Spanje op vakantie tot en met de tweede week van de Vuelta a Espa̱a begin september.

En dus ga ik nu beginnen met sparen want als ik één ding zeker wil doen in Spanje dan is het een boekenwinkel binnenstappen. Natuurlijk lees ik Spaanse e-books op de Kindle en ook de stadsbibliotheek in Leuven heeft wat Spaanse literatuur in huis, maar allez jong, zo in een Spaanse stad of in een dorpje de lokale boekenwinkel binnenrollen en dan zo beginnen met:“Hola! Buenas tardes! Qué tal?”, en meteen vlotjes verdergaan met:“Busco…”, en dan de dingen opsommen die je zoekt. Wohow! Ik kijk er nu al naar uit.

Een spaarvarken heb ik niet, maar wel een blikken Winnie The Pooh spaarpot. Normaal spaar ik daar het hele jaar de muntstukken in en de briefjes die gemist kunnen worden met het oog op ofwel de Boekenbeurs ofwel een bezoek aan een Engelse boekhandel in Brussel (vóór juli 2012 was dat…) maar nu denk ik dat ik het blikken beertje al in augustus leegmaak 😉

Leuke dingen voor de wielerfan

Ik studeer Spaans aan het CLT in Leuven. Nog niet lang. Ik startte met jaar 1 in september 2013. De examens in januari gingen alvast goed en binnenkort, in de week van 19 mei, volgen de eindexamens. Start van jaar 2 eind september 2014. If all goes well…

De taalcursussen aan het CLT zijn vrij intensief. Of zoals onze profesora dat zegt:”Muy intensivo“. En dat klopt ook wel. Tenminste, ik vind ook dat wij al best veel geleerd hebben.

Ik kon al een keer of twee praten met Spaanse wielervrienden. Coureurs. Een trainer van een wielerploeg. Afgelopen vrijdag was er opnieuw een mogelijkheid. Maar waar ik met bijvoorbeeld Markel Irizar en Haimar Zubeldia vaker praat of berichtjes uitwissel en zij mij ook wel vrij goed kennen, is Joaquim Rodriguez eigenlijk nog veel meer een idool. Iemand die ik bewonder. Vanuit de verte vooral.

In 2011 waren wij in Spanje tijdens de Vuelta en toen al ontmoette ik hem ergens voor de start. Toen ik enkele dagen later bij een ander team stond in een andere startplaats herkende hij mij en kreeg ik opnieuw en spontaan een hand van hem. Met hem bedoel ik dus Joaquim Rodriguez. Zo’n dingen vergeet ik niet.foto

Dus toen ik vorige week een interview met hem las in een Spaans wielertijdschrift en hij ook nog tot en met eergisteren in ons land was voor de klassiekers vond ik dat wel een mooie gelegenheid om zijn handtekening te gaan vragen.

En dat lukte met wat hulp van vrienden.

Ik praatte ook wat met Dani Moreno. Ploegmaat van Rodriguez bij Katusha is dat. Ik tekende hen allebei al meermaals in het verleden. Mijn Spaans kwam er vrij vlot uit. Nu ja, ze begrepen mij en ik begreep hen en wellicht was ik meer nerveus om Spaans te praten in aanwezigheid van Rodriguez en Moreno (en Maertens for that matter) dan dat ik nerveus zal zijn voor het mondelinge examen aan het CLT binnenkort.

Hoe zeggen ze dat in het Engels?
To ace an exam?

Enfin, we zien wel midden mei 😉

Studax, die kat van ons

studeren1_1506867_10201943980334698_1506433078_nOf ik misschien naar Spanje afgereisd ben, vroeg iemand me in een reactie op de vorige post. Neen. Al heb ik wel alvast het parcours van de Vuelta afgeprint. Je kan nooit weten namelijk. Alleen wordt de Vuelta pas van eind augustus tot midden september gereden. Ik ben dus nog in België momenteel 😉

Het klopt wel dat het hier – alweer – lang stil was. Na mijn uitstap naar wielerland op 10 januari studeerde ik nog een dag of vier. Met regelmatige pauzes uiteraard. En nooit alleen. Onze kater wou wel bij mij blijven. Liggen. Ronken. U kent dat wel. Vind ik wel leuk. Behalve als hij (te) lang op mijn cursus komt liggen. De cursus die ik aan het lezen ben. studeren2_1551524_10201944126058341_1966282275_n

Soms doet hij dat. Of neen, maak daar maar: “Vaak doet hij dat,” van. Lief beestje hoor. En hij was soms helemaal ondersteboven van die cursus trouwens.

Ach. De examens waren vorige week. Ze gingen best goed denk ik. Komende dinsdag kennen we het resultaat. Dat is dan in de eerste les van het tweede semester. Ik ben al aan het aftellen. Mis het blijkbaar allemaal snel. Leuven. Het CLT.

Anyway, zal ik mijn schrijfpauze even goedmaken? Vorig weekend dwaalde ik immers opnieuw door wielerland. Dit keer in de vorm van een fietsbeurs. Juist. Fietsbeurs 🙂 To be continued…

Student in wielerland

metkoekenSoms heb je van die dagen waarop het meer dan gemiddeld goed gaat. Of toch voor een groot deel van de dag. Vandaag bijvoorbeeld: de voormiddag 🙂

Er zijn momenten dat ik uitga. De wereld in. Soms zelfs op mijn eentje. Af en toe bots ik dan op “muren” gevormd door mensen die menen te weten dat “mensen zoals ik” ergens niet thuishoren. Niet uitgenodigd kunnen zijn bijvoorbeeld. Vanochtend trok ik naar het Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV) in Oudenaarde. Daar kwamen op dat moment allemaal mensen – vooral mannen – met hippe racefietsen toe. Die hadden zich ingeschreven voor de fanride met het nagelnieuwe TrekFactory Racing team. Dat is de wielerploeg waarbij in 2014 mannen als Stijn Devolder, Fabian Cancellara en andere Jens Voigts rijden. Als ik al ergens out of place zou lijken dan wel aan de inschrijving voor een fietstocht door de Vlaamse Ardennen. Right?

armband

Toen ik aan het tentje van Trek Travel aankwam, dacht ik dat ik best even kon verklaren dat ik niet voor de bikeride kwam – duh.. – maar wel omdat ik even een praatje kwam maken met o.a. Markel Irizar en dat ik dat vooraf zo had afgesproken. Ik begon het te vertellen, maar werd meteen onderbroken door:“Ah, so you are An?” en toen zei ik:“Yes,” en voor ik het wist had ik een rood polsbandje om en toen ik naar links naar de toegangsdeur keek, zag ik zowaar dat er een dubbele helling was aangelegd over de enige drempel die mij scheidde van de zaal met de hapjes en de drankjes. Yes, this was going to be a good day!

Fruitsapje later hoorde ik dat de renners op een tiental minuutjes van Oudenaarde waren met de bus. De fans/wielertoeristen gingen zich stilaan omkleden om aan hun fietstocht te beginnen en dus liep de meer dan mooie brasserie van de CRVV leeg en kon ik aan een houten tafeltje gaan zitten. Ik legde maar meteen mijn cursus Spaans op tafel. Tenslotte kwam ik naar hier om Spaans te praten. Dacht ik….

Ik verwachtte alleen Markel te zien en Kristof Vandewalle. Die zag ik ook. Ik had hen vooraf al gemaild en hen vandaag nog eens zien op een al bij al rustig moment was voor mij heel erg fijn. Maar het werd nog beter dan dat. Josu Larrazabal was er ook en ik werd zowat meteen door hem “overvallen” toen hij me zag. Spaanse knuffel gekregen en hij wou meteen in het Engels beginnen en toen zei ik hem dat ik Spaans was beginnen studeren entonces spraken we verder in het Spaans wat Josu de opmerking ontlokte dat wij Belgen een nieuwe taal kunnen leren op twee maanden tijd. Ik bracht daar tegenin dat ik nu toch al vier maand les volgde 😉 maar ik begreep zijn punt wel.

En hoe gaat dat dan he? Nog geen vijf minuten later voegt Haimar Zubeldia zich bij ons. Allez, hij komt zo in de buurt staan en ik zeg vlotjes:“Como estas?” tegen hem, waarna hij door Josu wordt ingewijd in mijn plan om Spaans te leren 🙂 Ja hoor, nu weet “iedereen” het wel ondertussen. Tussen deze mannen lopen ook kerels als Fabian Cancellara en Andy Schleck rond. Alsook Fumiyuki Beppu en Yaroslav Popovych. Ik haal er deze even uit omdat ik hen allemaal al getekend heb in het verleden en geloof me: dat schept een soort band.

En geef nu toe. Stel dat je fan bent van Anderlecht. Kan je dan hun sterspeler zo dicht benaderen en met hem een mattentaartje eten? Met Fabian kan dat. Ik kan er nog altijd niet bij. Ik bedoel dat dan figuurlijk. Ik kan wel degelijk tot vlakbij Fabian komen. Of hij komt tot bij mij. Zomaar. Maar ik begrijp soms niet hoe dit zomaar kan. Straf.

Anyway… ik zie de drie groepjes één na één vertrekken en heb nu bijna de hele brasserie voor mij alleen. Ik word verwend. Krijg koffie en taartjes. En opnieuw. Koffie en nog meer taartjes. Man, ik zou nu kunnen wenen. Van geluk. Dat zit in de kleine dingen zeggen ze en ik weet dit is niet klein, maar zo in deze setting (zie de foto bij het begin van dit artikel) in alle rust een beetje in je cursus Spaans zitten bladeren dat is fijn. Punt.

Uiteindelijk studeer ik vlotjes ruim anderhalf uur voor ik nog wat ga praten met een paar mensen van Trek Travel. De optie om ook nog naar Roubaix te rijden voor de rest van de teamlaunch is aantrekkelijk, maar ik besluit voor één keer mijn verstand te laten spreken en het een dag te noemen om eens een verkeerde term te gebruiken.
Dat krijg je als je net niet door mekaar Engels, Frans, Nederlands en Spaans praat met mensen uit nogal wat verschillende landen.

DSC_0894

Mijn taartjes opgegeten. De koffie leeggedronken. OK er was nog, maar ik werd ook gewoon fysiek (te) moe en dus reed ik stilletjes terug naar Keerbergen.

Het is vandaag 10 januari. Na de GP Sven Nys in Baal op nieuwjaarsdag is dit al mijn tweede topdag van 2014. Als het zo doorgaat 😉

Hoe deden de mensen dat vroeger eigenlijk?

Naamloos

Als je tegenwoordig een taal studeert in Leuven aan het CLT dan heb je toegang tot een digitaal leerplatform. Tot zover niets speciaals. Dat had ik toen ik informatica studeerde aan CVO TSM in Mechelen ook. Daar vonden we toen dingen als de korte inhoud van een vak, oefeningen en cursusmateriaal op. Dat is nu ook zo.

Maar het leuke is dat er in de agenda en in de oefeningen heel wat audio en videomateriaal verwerkt wordt dat je her en der op het internet vindt en dat je als (over)ijverige student – ikke! ikke! – kan gebruiken als startpunt voor het exploreren van andere filmpjes en audiofragmenten van een gelijkaardig niveau.

Naamloos 2

En ik leer zo ook de nodige vaktermen. Dat twittear tweeten is bijvoorbeeld 🙂

 

Proclamatie gehad!

En het was goed!

Ik haalde in totaal over alle vakken samen 81,81 procent 🙂
Mijn eindwerk op zich was goed voor 95 procent.

En nu? Nadenken over de toekomst…

Toen ik drie jaar geleden aan de opleiding begon had ik daarmee een vast plan. Misschien is het wel tijd om dit nu ten uitvoer te brengen. Eerst nog één en ander uitzoeken wel.

En ja, ik weet dat ik nu in raadsels spreek 😉

Soit, ‘k ben blij nu. Dat is zeker!

Netwerkbeheer

Windows Server 2008, Groep- en gebruikersbeheer, Het OSI model, TCP/IP, DHCP, DNS, Beveiliging en dan nog een paar dingen over Cloud computing, VPN en Virtual Lan. Ziedaar de leerstof voor het examen van overmorgen.

Ik ben er nog mee bezig. Met studeren dus. Benieuwd hoe dat gaat voelen trouwens. Het laatste examen uit de reeks. Drie jaar opleiding voor het diploma Graduaat Informatica naderen hun einde. Dat is niet niks.

OK…

… ’t Ging wel goed denk ik. Hoop ik. Zeggen mijn collega’s.

Dat zit zo. Tussen 18 en 22u moesten we met ons vier ons projectwerk voorstellen. Iedereen kreeg een uur. Ik mocht de spits afbijten. En ik zag ook mijn collega’s presenteren. Nadien nog een korte babbel.

Men zei dus wel dat het goed was, maar ik ben pas echt gerust als ik mijn punten ken. Da’s de aard van het beestje.

To be continued.

Update zaterdag 6u52: Mijn punten zijn binnen! Ze zijn inderdaad erg goed 🙂

Klaar voor morgen?

Even checken:

 • Rapport eindwerk ingebonden in voldoende exemplaren: OK
 • CD’s met alle code en de presentatie + het rapport met bijlagen: OK
 • Kabeltje om MacBook Pro aan te sluiten op projector: OK
 • Inoefenen presentatie met mijnheer AnW als testpubliek: 1 x OK
 • Rustig blijven: NIET OK

Nerveus dus. Dat kan ook een goed teken zijn. Morgen overdag toch nog wat oefenen en als u de vingers wil kruisen doe dat dan zeker vrijdagavond tussen 18 en 19u want dan moet ik “op”.

Loodjes, als in “de laatste loodjes”

Vandaag het rapport van mijn projectwerk laten drukken en inbinden. Nu nog een deftige presentatie maken en dan aan de hand daarvan vrijdag mijn project verdedigen.

Dan ook nog de dinsdag daarna examen netwerkbeheer afleggen.

En dan ben ik rond. Drie jaar studeren… Voorbij!
Allez ja, hopelijk toch he 😉

In stapjes

Het ging goed vooruit. Mijn eindwerk that is. Of projectwerk of hoe we het ook moeten noemen. Niet enorm snel, maar wel in stapjes.

Zo gaat het momenteel. Schuifje slapen, schuifje studeren, schuifje koers lezen… Twee schuifjes samen opentrekken – waar ik vroeger zo goed in was! – lukt al een tijdje niet meer. De voorbije twee weken waren best confronterend.

10 juni. Remember the date. Die dag moet ik mijn eindwerk gaan verdedigen. Dat duurt een uur zo’n verdediging en je mag uiteraard een presentatie gebruiken. Ik ben er eentje aan het maken in Keynote. En dan ben ik nog aan een tweede en laatste module begonnen. En mijn rapport moet hier en daar nog wat aangepast worden. En de bijlagen bijgewerkt. Of toch eentje ervan.

Kortom, ik zal nog veel stapjes moeten zetten.

Het journaal

Hoofdpunt in het nieuws van vanavond: ik ben geslaagd voor programmeren 4. Dat is alvast een zorg minder!

En verder? Afwachten voor een stuk nog en dringend iets doen aan de pijn. Dat is het plan voor deze week.

Aaaaaargh

Hij doet al een tijdje raar, mijn Sony Vaio. Dat is de enige Windows laptop hier in huis. En die heb ik dus nodig om ons project (groepsopdracht) van programmeren 4 in Visual Studio te kunnen openen.

En nu is hij finaal naar de haaien vrees ik 🙁

De toetsen haperen ofwel gedeeltelijk ofwel helemaal. Nu moet ik dringend op zoek naar een oplossing. Help?!

Met de fiets in de binnenstad

Vandaag wilde ik dus een eerste versie van het rapport van mijn projectwerk aka. eindwerk gaan afgeven op school in Mechelen.

En dat heb ik met de fiets gedaan 🙂

Nadien thuisgekomen en nog wat met de kinesist geoefend en sindsdien… platte rust. Ik ben de voorbije dagen zo geconcentreerd bezig geweest dat ik nu even moet bekomen.

Fietsen in de binnenstad was wel leuk eigenlijk.
Moet ik (moeten we?) meer doen.

En nu? Vanaf morgen de focus weer op Programmeren 4. Maandag presentatie van de groepsopdracht.

Deadline

Ik heb mezelf een deadline opgelegd: donderdag – overmorgen dus – ga ik een eerste versie van mijn rapport inclusief bijlagen afgeven aan de leraar die ons projectwerk begeleidt. Dan nog een week of twee/drie de laatste module afwerken en ik zou klaar moeten zijn.

Als alles goed gaat is dat en ja… daar twijfel ik dus sterk aan 😉

Tussendoor ook nog aanstaande maandag de groepsopdracht die we maakten bij Programmeren 4 presenteren en eens beginnen aan de groepsopdracht voor Netwerkbeheer.

’t Zijn drukke tijden.
Als u me wat minder hier zou aantreffen weet u waar ik mee bezig ben.

Grayling naast de handbike

Een punthoofd kreeg ik ervan. Use-cases en hun beschrijvingen, prototypes die nog een klein beetje aangepast moesten worden en dan ingevoegd en genummerd en…

Ik ben dus nog altijd druk bezig aan mijn rapport en dat is op zich wel goed, maar daarnet werd het me eventjes te veel. Ik bedacht dat dat misschien een goed moment was voor een korte fietstocht met Grayling. Het was voor haar alweer een tijdje geleden dat ze nog meegelopen had, maar het ging goed. Flinke meid!

Fietstocht

In een poging de muizenissen te verdrijven trok ik erop uit met de handbike. Niet super ver, maar wel ver genoeg voor een paar mooie plaatjes:

En nu ga ik verder met datgene waar ik al de hele voormiddag mee bezig was: mijn projectwerk. Meer bepaald met het schrijven van het rapport en de documentatie.

Faalangst?

Ik heb geprobeerd mijn tijd te verdelen tussen het maken van een presentatie (over de groepsopdracht van programmeren 4), het werken aan mijn project (aka eindwerk) en ziek zijn. In principe is er morgen voor de middag een bijeenkomst over het projectwerk op school en later op de dag komen twee klasgenoten bij mij thuis aan de groepsopdracht werken. Morgen is dus een schooldag. En ik vraag me nu heel bang af of ik dat ga kunnen doorbijten…

Er zitten muizenissen in mijn hoofd. En geen kleintjes. Brrrr. Was het maar al morgenavond deze tijd. Dan zou ik meer weten. Handdoek gooien? ’t Is één van de opties. En ze wint terrein. Pffff. Bang dus. Geen goed gevoel is dat.

PS. Handdoek gooien… Einde studies bedoel ik. Geen ergere dingen.

Weer een stap verder

Presentatie Silverlight geven bij Programmeren 4 – Check!

Dat is dus ook weer achter de rug. Nu nog dringend veel tijd in mijn projectwerk steken en dan is er nog de groepsopdracht voor programmeren en een opdracht voor netwerkbeheer, maar… we zijn toch weer een stap verder.

En zenuwachtig dat ik was 😉

Note to self

Het is hoog tijd om aan mijn projectwerk verder de werken!

Wat zeg ik?

De hoogste tijd.

En daar zou ik bijvoorbeeld nu meteen kunnen aan beginnen.

Schooldag

Vandaag veel schoolwerk verzet. En dan was het nog les. En hadden we het over ons groepswerk. Daarna weer thuisgekomen en plannen gemaakt voor morgen.

Tekeningen en koers en schoolwerk

Vandaag heb ik een tekening of vijf gemaakt. Allemaal van dezelfde renner: Jesse Sergent, die voor Nieuw-Zeeland enkele dagen geleden een zilveren medaille pakte op het WK individuele achtervolging. Ik heb een boon voor Jesse.

Verder keek ik natuurlijk naar de koers. En ik deed weer aan verslaggeving per SMS. Dit keer werden het 38 berichtjes richting Spanje. Er was daar een geïnteresseerd publiek.

’t Was dus al koers en schoolwerk vandaag. Dat laatste ter voorbereiding van mijn presentatie over Silverlight van 4 april. Morgen doe ik verder. Nu een beetje rusten denk ik.

Slaapwel…

Avondschool

OK. Test. Opnieuw naar de les… Tot 22u programmeren 4. Eens zien of het lukt. I’ll keep you posted.

Update 20u02: Het mag gaan pauze zijn…

Update 20u15: Net niet zwart voor mijn ogen. Pijn. Pauze??

Aan het begin van de les kwam er een SMS binnen:
“Oef! Blijven vechten!!! :)”

Update 20u31: Leest dat SMS-je voor de 100ste keer. ‘k Weet wel dat het een antwoord was op mijn berichtje daar vlak voor. Maar… het geeft me steun!!!

Update 20u38: Het lijkt erop dat we een opdracht krijgen.

Update 20u44: Nog 10 minuten en dan pauze is ons beloofd. Denk ik. *Suf*

Update 20u48: Oh.  4 van de zeven 7 studenten lopen buiten. Pauze dus zeker…

Update 20u49: Leest het SMS-je nog eens. En nog eens. Mantra?

Tranen uit ooghoeken geveegd. PIJN. Nieuwe SMS uitgestuurd. Reply.

Update 21u20: Ik bijt. Ik bijt. Ik bijt door…

Update 21u34: Einde oefensessie. Terug klassikaal overlopen.

Update 21u45: Probeert…

Update 21u54: Voelt het einde naderen 😉

Update 22u01: Einde!

En nu nog naar huis rijden.

Update 22u42: Thuis. Onder het dekbed. En het is om er te blijven…

Het ging blijkbaar maar anderhalf uur goed. Dan begon het een kwestie te worden van doorbijten. En vooral ook van afzien. ’t Was loodzwaar. Maar ik wil zo graag. Ziek zijn en naar school gaan. Ik hoor soms van mensen dat ze het sterk vinden. Ze weten niet half waarover ze het hebben…

Ubuntu-dag

Een hele namiddag al ben ik bezig met Ubuntu. Ik installeerde versie 10.10 en keek grondig rond. Toch weer wat nieuwigheden. Nu verder…

Er is immers nog programmeerwerk in C# (op een Windows) te doen. En er zijn websites die wat werk vragen (op de Apple), maar ik laat mijn opleiding nu even voorgaan. Programmeren it is then.

Ter info: Ubuntu gaan we gebruiken in de lessen Netwerkbeheer.

Gevlucht

Kijk ik zit er niets mee in om in dit weer een stukje te gaan handbiken. Koude voel je niet op de fiets. Toch niet met de juiste thermokleding aan. Maar les volgen – en dus stilzitten – in een koud klaslokaal is iets helemaal anders. Na een half uur had ik het koud. Na een uur was ik bijna bevroren en iets na 21u heb ik het opgegeven vanavond! Te koud…

Morgen meer nieuws

Het examen bracht me bij sommige vragen toch nog aan het twijfelen, maar overall moet het voldoende zijn. Denk ik. Misschien krijgen we morgen de punten al. Dat zou fijn zijn. Daarna kan de vakantie dan beginnen…

Herhalingsles

Dat was vanavond. De herhalingsles van datacommunicatie en netwerken. Volgende week zelfde tijd examen.

Het ging redelijk vond ik zelf. Ik denk wel dat ik mee ben. Nu nog elke dag een beetje bijstuderen in de goede uren en dan ben ik er hopelijk klaar voor.

Frozen

Oftewel: bevroren!

Dat ben ik 🙁

Dat komt omdat ik op school ben geweest. Les datacommunicatie en  netwerken van half zeven tot tien uur. Met de pauze dacht ik even aan opgeven omdat het simpelweg te koud was in de klas. Letterlijk. Er was amper (geen?) verwarming. Diepe zucht.

Thuis is het gelukkig lekker warm…

Studies

ASP.NET vorige week en ADO.NET deze week. We gaan meer en meer kunnen doen met C# als het zo door gaat in de lessen Programmeren 4. Interessant, maar ook wel elke keer wat zoeken. Bijvoorbeeld vandaag wilden Visual Studio 2010 en SQL Server 2008 niet echt samenwerken. Ik kreeg maar geen nieuwe SQL databank gedefinieerd. Uiteindelijk is het dan toch gelukt. Morgen weer les. Dan is het Datacommunicatie en netwerken. Je weet wel, daar waar we vorige week een test van hadden. Misschien best weer wat voorbereid zijn toch…

Gewerkt

Er is hard gewerkt vandaag.

Door Sven Nys en zijn collega’s in Niel. Respect!

En door mezelf hier op de computer. Ik tekende nog een activiteitendiagram of twee, maakte use-cases bij alsof het niks was en tekende prototypes in OmniGraffle. Voeg daarbij nog een paar use-case beschrijvingen en ik heb genoeg materiaal om zaterdag te tonen en om dan weer op verder te werken.

Dondert het in Keulen? Ik heb gewoon aan mijn project gewerkt… U weet wel. Project = eindwerk voor mijn graduaat informatica.

Test

Vanavond (binnen een kwartiertje) is het les datacommunicatie en netwerken. Het zou test kunnen zijn. To be continued...

Update 20u15: Het was test… moeilijk 🙁 Seffens al resultaat…

Update 20u27: Ik haalde voorlopig 3/6 en kan daar gezien de omstandigheden tevreden mee zijn. Ik denk dat ik zowat op het gemiddelde zit.

Update 22u52: Ik had gestudeerd en toch zag ik weer enkele dingen echt niet. Nu zijn ze duidelijker. Ik heb dus in elk geval iets bijgeleerd. En ik had ook een paar tekeningen beter moeten bekijken. Maar hey… no harm done. Ik blijf op afstudeerkoers! Denk ik…

Avondschool

Naar de avondschool gaan vind ik  niet erg. Wat ik wel erg vind is dat we daar dit schooljaar terechtgekomen zijn in een lokaal waar het bij deze temperaturen – en inderdaad, superkoud kan je die nog niet noemen – al ijskoud is. Zelfs met een extra fleece jas aan kreeg ik het niet warm vanavond.

Wie wou er ook al weer studeren?

Vanavond was het les “datacommunicatie en netwerken” op de avondschool. Dat is niet echt mijn ding. Ik werd er een paar keer uitgepikt en kon zelden juist antwoorden. Zucht. Komt het omdat ik onvoloende gestudeerd heb? Misschien wel, maar sommige dingen had ik toch echt wel moeten weten. Nog een keer: zucht.

Mijnheer AnW zegt dat ik het me niet zo moet aantrekken. Dat er erger dingen zijn. Ik doe het toch. Het mij aantrekken bedoel ik.

En op momenten als deze besef ik dat het eigenlijk gekkenwerk is. Ziek zijn en studeren. Behandelschema’s en studieschema’s passen niet altijd goed in mekaar ook al doe ik daar mijn best wel voor. Maar ik ben nu al zover geraakt. Ook dit laatste schooljaar wil ik slagen!

Dus nu verder…

To do:
Projectwerk: aan de analyse beginnen + Drupal.
Programmeren 4: oefeningen reeks 2 maken.
Datacommunicatie en netwerken: studeren.

Programmeren 4

Vanavond kreeg ik feedback over mijn ingeleverde oefeningen van vorige week. En dat viel best mee 🙂

Oef. Nu verder werken aan de volgende reeks…

Programmeren 4

Allez hop, vandaag in de les C# gaat het over Windows forms. Ik probeer de oefeningen opgelost te krijgen. Zou moeten lukken.

‘k Ben optimistisch dus 😉

Hoe zou dat zo komen? Geen idee. Feit is wel dat ik vandaag cadeaus ging kopen voor mijnheer AnW zijn verjaardag en dat hij ze leuk vond en dat dat dan wel wat afstraalt zeker…

’t Zal Drupal worden denk ik, of…

Ik moet voor mijn projectwerk een keuze maken. De vraag is of ik voor het bouwen van een dynamische website Drupal zal installeren of alles zelf from scratch in PHP zal schrijven.

Wat moet de te bouwen website allemaal kunnen? Inlogmogelijkheden hebben op verschillende niveaus waarbij je telkens toegang krijgt tot andere extra content. Een systeem voor nieuwsartikelen met archief. Een paar formulieren. Fotogalerijen die best wel wat hip mogen ogen. Een kalender met wat functies erbij zoals het afbeelden van de volgende activiteit op de startpagina.

Het is een reeds bestaande site die zal uitgerust worden met extra features. De structuur (welke pagina’s, rubrieken,…) ligt op dit moment dus wel vast.

Momenteel hel ik over naar:”Ik ga Drupal gebruiken”, omdat:

 • al die functies daar wel inzitten of met modules te integreren zijn;
 • alles getest is cross platform en stabiel en nog regelmatig updates en fixes krijgt;
 • aanpassingen achteraf eenvoudiger zijn door te voeren.

Ik heb ben echter nog niet helemaal zeker omdat:

 • ik her en der lees dat de leercurve nogal steil is;
 • ik niet weet of ik een geschikt theme kan vinden of er zelf één kan bouwen.

Advies? Iemand?

Project in Open Office

Ik denk dat het best is dat ik niet elk detail of elke vordering van mijn projectwerk op mijn weblog ga zetten. Het zou wel eens veel herhaling kunnen zijn. Zo van: “Vandaag aan mijn projectwerk bezig geweest”. Gaat u er maar van uit dat ik er regelmatig mee bezig zal zijn en dat ik dat dus niet altijd zal schrijven.

Maar eh… vandaag ben ik aan mijn projectwerk bezig geweest 😉 Een voorlopig laatste keer dat ik het hier zet. Mag ik?

Enfin.

Ik maakte een document aan “projectwerk.odt”. Daar moet het in komen. Van inleiding tot bibliografie en alles daartussen (dingen als probleemomschrijving, planning, interviews, analyse, verwezenlijkingen,…). En ik ben al wat beginnen schrijven. Eerst maakte ik een mindmap in MindNode en nu staan er al wat definities en screenshots en – jawel ook –  eigen teksten in mijn Open Office document.

Want ja, ’t is de eerste keer dat ik zoiets omvangrijk in Open Office ga doen. Mijn vroegere schrijfsels deed ik uitsluitend op Windows PC’s en allemaal in één of andere versie van Microsoft Word. Nu werk ik op Mac en Windows en Ubuntu en de gemeenschappelijke factor voor ze allemaal is dat ik er Open Office op gezet heb. Dus ja, ik beschouw het als een experiment. Een belangrijk experiment weliswaar maar toch.

Na wat opzoekingswerk kon ik alvast mijn lijst van figuren en mijn inhoudstafel automatisch laten genereren dus dat zit wel snor met Open Office Writer. Ik beschouw vandaag als een goed begin. En nu verder…

Tekenfilms – Drupal?

De presentatie over mijn projectwerk ging wel goed. Mijn voorstel (van de website van Natuurpunt Keerbergen een dynamische website maken met PHP) is goedgekeurd. Nu begint het grote werk: afbakenen van de opdracht, interviews, analyse (use-cases, klassendiagram,…) en het programmeren in PHP. Ik heb één schooljaar de tijd.

Toen ik thuiskwam met papa lag er een cadeau op mij te wachten:

 • Sneeuwwitje en de zeven dwergen;
 • Dumbo;
 • Frank en Frey en
 • De klokkenluider van de Notre Dame.

Vier Disney Classics op DVD!

En kan je geloven dat ik Dumbo nog nooit gezien heb bijvoorbeeld? Enfin, straks is het wel koers op TV maar anders… laat de tekenfilms maar komen 🙂

Update 23u18: “Of ik geen Drupal zou gebruiken om mijn project te realiseren?”, vroeg de leraar vanmorgen. Tja. Ik ben nu dus al een paar uur zoet met het afwegen van één en ander. Ik zou aan de ene kant wel graag Drupal “kunnen”. Aan de andere kant wil ik ook eens graag zelf PHP schrijven from scratch. Allebei een uitdaging, maar dan met een andere focus. Stof tot nadenken…

Operatie uitbraak

Morgen is het zover. Zo rond 8u15 verwacht ik papa en die zal me meenemen in zijn auto. Eens aangekomen in Mechelen zal ik overstappen in de rolstoel en richting klaslokaal bollen. Ik geef er – net als mijn klasgenootjes – een eerste presentatie over mijn projectwerk en keer dan terug naar huis.

U kan zich niet – neen echt, NIET – voorstellen hoezeer ik daar naar uitkijk.

Stukje geschiedenis

Die van het internet meer bepaald. Dat zien we nu in de les. En nog wel wat andere dingen ook. Ik volg het via het leerplatform. Verder is het vandaag denkdag. Denken over een oefening voor Programmeren 4.

School. ’t Is een leuke bezigheid. Afleiding!

In real life? Doorbijten. Verdomd hard doorbijten!

Terug naar school

Deze voormiddag dan toch naar school gereden met mijnheer AnW. Niet voor een les, maar wel om mijn inschrijving in orde te brengen. Dat is gelukt. Dan nog een boek gekocht en… nieuw schoolgerief. Of dat echt nodig was wil ik in het midden laten, maar leuk is het wel!

Ik heb trouwens ook mijn eerste opdracht beet. Tegen volgende zaterdag moeten we een voorstelling maken van datgene dat we wensen te verwezenlijken in ons projectwerk (probleemomschrijving, planning,…).

Het schooljaar is nu – ook voor mij – echt begonnen 🙂

C# dus…

Vanavond is het nieuwe schooljaar van start gegaan. Dat betekent dit semester voor mij “Programmeren 4” op maandag, “Datacommunicatie en netwerken” op dinsdag en “Projectwerk” op zaterdag. Nu ja, dat is de theorie althans…

Anyway, we gaan bij “Programmeren 4” leren werken met C# (spreek uit: C Sharp) en daarvoor moeten we Microsoft Visual C# 2010 Express Edition installeren. Dat deed ik op mijn Windows-laptop. Ik ben dus mee. Denk ik.

Puppies en punten

Deze namiddag ging ik op kraambezoek. Bij een stel hondjes. Of beter gezegd bij een nest Border Collie pups. En schattig dat ze waren! En lief en zacht. Zo knap om ze te zien spelen, slapen, eten, knorren,…

Puppy zijn lijkt me best wel leuk bij Lieven en Rosita, maar dat wist ik al langer. Grayling is ook daar geboren. Het nestje van nu zijn trouwens halfbroertjes en halfzusjes. Natuurlijk moest Grayling snuffelen toen ik thuiskwam! Ha ja, ik was bij haar moeder geweest en vooral: ik had drie van die schatjes op schoot gehad.

Thuisgekomen trok ik met mijnheer AnW nog naar school. Daar was het vanavond immers proclamatie en afhalen van onze attesten van de gevolgde modules. Ik zag er de verschillende leraars nog eens terug en kan nu het schooljaar echt afsluiten.

Mijn laatste examens leverden 73,33% op voor Programmeren 5 en 80% voor Besturingssystemen. Dat is dus dik in orde. Volgend jaar is het dan tijd voor Projectwerk enzo (een soort eindwerk). Ik kijk er al naar uit.

De avond werd afgerond op een terrasje op de Grote Markt.

En nu? Eerst wat rusten…

Einde examens

Voilà. Het examen is voorbij. Mondeling besturingssystemen was het. De hoofdbestanddelen van het antwoord waren denk ik wel in orde, maar ik kon niet op alle bijvragen antwoorden. Voldoende om te slagen? Ik hoop van wel!

Volgende week wellicht meer nieuws.

PS Spelletjes spelen zal voor morgen zijn, de TV is bezet.

Overslapen en al

Deze morgen rond een uur of half elf gingen mijn ogen open. Slik. Ik zou om negen uur beginnen studeren volgens mijn planning. OK, ik was rond half acht al op geweest, maar ik dacht dat ik best nog wel een uurtje terug kon gaan slapen. Dat liep dus even anders…

Ik ben dus later beginnen blokken en zal vanavond allicht langer doorwerken. De cursus is wel heel omvangrijk geworden nog de laatste week en ik heb wel goede nota’s maar of die volstaan? Enfin, ik voel me op en top weer student. Student met stress that is.

Examen PHP

Het examen vanavond kon beter. Maar het kon ook slechter heb ik de indruk. Ik hoop dat het samen met de ingeleverde oefeningen volstaat om geslaagd te zijn. Dat zou mooi zijn.

En nu studeren: donderdagavond mondeling examen besturingssystemen…

Planning

Ik heb mijn planning voor morgen op papier gezet. Het is een studieplanning en meer bepaald een combinatie van PHP en Besturingssystemen. Het eerste examen is volgende week dinsdagavond (Programmeren 5, PHP – op computer). Het tweede examen is donderdagavond (Besturingssystemen – mondeling examen). Voor besturingssystemen kregen we vandaag nog een heel pak extra cursusmateriaal. Ik weet dus nog wat gedaan.

School

Vanavond (seffens) opnieuw les. Benieuwd of ik nu beter meekan.

Update 20u27: pauze: tot nu toe redelijk… met wat hulp…

Update 22u44: thuis: het  ging wel… volgende week zien we het vervolg.

School

Het eerste deel van de PHP oefening doet wat het moet doen. Althans dat denk ik toch. Of het dat ook op de juiste manier doet dat is nog afwachten.  Ik ga het binnen een paar dagen nog eens opnieuw bekijken, maar nu laat ik het even rusten.

Vanavond ging ik ook opnieuw naar school. We zagen alweer behoorlijk gecompliceerde zaken. Daarvoor gaan we ook zeker…

En nu? CSI kijken en slapen. Morgenvroeg naar de dokter.

Dat het maar rap avond is…

… want ik ben veel te zenuwachtig om goed te zijn.

Vanavond van half zeven tot tien is het examen PHP en ik zie het somber in. Doe ik dat niet altijd met examens? Ja, misschien wel, maar nu… Ach, opgeven op voorhand ligt niet in mijn aard dus ik doe zeker mee en hoop maar op het beste!

U duimt toch ook?

Studeren

Alles is gisteren goed verlopen.

En vandaag heb ik me opnieuw aan het studeren gezet. De draad weer opnemen waar ik hem een week geleden liet liggen. Een beetje met de moed der wanhoop, dat wel. Ik bedoel dat ik bang ben om niet meer klaar te geraken. We zullen zien. Vandaag tot nu toe ging het wel redelijk. Dat is al iets.

En ik heb de steun van de familie gevoeld ook.
Mijn examen is er een topic. Men hoopt dat het goed zal gaan.

Ik ook.

Firebird, anyone?

Ik krijg iets niet aan de praat op de computer…
Er kropen al uren, neen dagen, in en het lukt me dus niet.

We moeten voor Programmeren 5 PHP leren. Leuk vooruitzicht want toepasbaar in websites allerhande en ik ken daar in feite weinig of niets van. Tot zover het goede nieuws.

Om van onze thuisPC een server te maken enzo gebruiken we EasyPHP. Dat is Apache, PHP en MySQL in één pakket. Handig. En dat draait hier thuis nu ook al een paar weken.

Probleem kwam nu we met databanken moeten werken, meer bepaald met Firebird (en Flamerobin als GUI daarvoor). Enfin, ook al die dingen heb ik geïnstalleerd en ze werken wel afzonderlijk, maar zodra ik vanuit een PHP-file connectie wil maken met een Firebird databank krijg ik foutmeldingen. Lukt dus niet. En dat is essentieel om de oefeningen te kunnen maken natuurlijk. En voor het examen binnen een paar weken al. (enja ik had de juiste dll van interbase en paste mijn php.ini file aan)

Ik zit dus met een ei. Het internet bracht geen hulp.
Tenzij… is er hier misschien een lezer die ervaring heeft met Firebird/PHP?

Avondschool

Sinds vorige week is de les op donderdag in een ander lokaal en om daar te komen, parkeerde ik vandaag mijn auto zowat onder de Sint-Romboutstoren (foto iPhone).

Besturingssystemen (2)

Het was interessant, een beetje herhaling soms vanuit Basiskennis van vorig jaar, maar weer heel veel werk om te noteren en bij te blijven. Niet een les die je zomaar kan missen dus. Straks maar al met de verwerking beginnen? Zou kunnen…

Nieuwe module

Vanavond begon met Programmeren 5 (PHP) een nieuwe module van mijn opleiding graduaat informatica. Het was een inleidende les met veel aandacht voor open source en verder alles over de benodigdheden voor de ontwikkeling in PHP. Morgen zou het dan over HTML en CSS gaan.

En ik zit met een dilemma.

Optie 1: Gewoon naar de les gaan en geen woord missen.
Optie 2: Naar de ploegvoorstelling gaan van Topsport Vlaanderen – Mercator en ervan uitgaan dat mijn kennis van HTML en CSS die ik al heb voldoende is.

We hebben voor vanavond en vannacht een nieuw huisdier: het twijfelbeestje is er weer…

Tromgeroffel

De examenresultaten zijn binnen en ze zijn goed! Zeer goed zelfs (14 en 16/20) en ik ben er gezien de omstandigheden best wel trots op. Nu een week krokusvakantie en dan na die week beginnen we met nieuwe modules. Dat zijn Programmeren 5 (PHP) en Besturingssystemen.

Examen programmeren 3…

… begint binnen drie kwartier.

Update 22u58: het was loodzwaar! Tijdsgebrek, regelmatig vastzitten en daardoor nog meer tijdsgebrek, de omstandigheden, het zat me allemaal niet mee. Afwachten nu. In de gang na het examen kloeg iedereen. Hopelijk morgen al meer nieuws. De volgende module is PHP en dat wil ik absoluut kunnen volgen. Maar dan moet ik eerst hiervoor slagen. Maak er dus maar bang afwachten van…

En het examen?

Tja… zo zonder kluts examen afleggen is niet eenvoudig. Ik antwoordde wel iets op alle vragen en ik hoop dat het voldoende is. Deed de voorbije dagen zeker mijn best en kon gezien de omstandigheden niet beter.

Morgenavond examen Programmeren 3. Ook dit wordt vervolgd…

Best doen (mijn)

Studeren. Ziek zijn.

De combinatie maken is in zo’n week voor twee examens niet eenvoudig. Wat zeg ik? Het is gewoon moeilijk.

Normaal zou ik nu moeten kunnen “doorduwen”. Blokken. Maar meer en meer stel ik vast dat ik geen bladzijde vooruitgeraak wegens te moe, te veel koorts of simpelweg geen concentratie meer. Dan kan ik maar één ding proberen en dat is slapen tot het weer beter is. Zo gaan grote stukken van de dag verloren.

De uren die dan over zijn worden ook gebruikt voor doktersafspraken, kinesitherapie of andere medische dingen. Netto blijft er zo wel weer veel minder tijd over die ik in mijn studie kan stoppen.

Ik heb bewondering voor de mensen die naast een voltijdse job zo’n zware avondopleiding (drie lange avonden elke week les + huiswerk) volgen, maar mijn situatie is ook niet eenvoudig.

Ach… Er zit maar één ding op: mijn best doen.

En hopen dat dat voldoende is.

Note to self: Niet panikeren!

Schooldingen vandaag

Met de op komst zijnde examens in het achterhoofd heb ik vandaag nog een cursus verder onderlijnd en nu zit ik in Mechelen klaar voor de les die om half zeven begint.

Tot 22u Analyse vandaag. We moesten één en ander voorbereiden dat we straks moeten voorstellen (sequentiediagrammen in UML voor de kenners).

Update 23u04: Thuisgekomen en nog naar De Slimste Mens Ter Wereld gekeken. Ik kan mijn diagrammen beginnen herwerken. Maar dat zal voor morgen zijn…

Oefenen – Examens

Bezig met Java oefeningen maken dus. En dat lukt aardig.

Op 9 feburari is er alweer examen Programmeren 3. Eindexamen dit keer.

De dag na het examen Analyse is dat. Dat is immers op 8 februari.

Dat is dus nog zo’n twee weken vanaf nu…

Wel ja, oefenen dus

Om te leren programmeren moet je veel oefenen en dat heb ik gisteren dus gedaan. Tussen de minder aangename dingen door, dat wel. Anyway, ik oefen dus. En dat gaat. Al blijf ik dikwijls veel tijd verliezen als ik ergens vast zit. En ja, ik weet dat je op internet en in de tutorials en de documentatie van Java veel kan vinden, maar toch. Het kost tijd. Veel tijd.

In de les

Dat oefenen is vandaag overdag gelukt en daarnet kreeg ik nog wat uitleg in het eerste deel van de les. Ik heb nog een paar dingen die moeten veranderen aan de oefeningen, maar ik ben op de goede weg blijkbaar. Oef. Nu is het pauze en seffens komt er nog een stuk theorie bij, waarna we weer mogen oefenen. Nu ja, mogen… 😉

Geslaagd

Deelexamen 1 van Programmeren 3 zit erop. De resultaten zijn binnen. Ik ben geslaagd. Met wat overschot dit keer. Nu nog eens kijken wat ik allemaal fout deed en dan op naar het volgende examen. Dat is binnen een maand ongeveer en belooft zwaar te worden. Dingen met generics enzo.

Dat hebben we ook weer gehad

Het was best wel een zwaar examen. Ik had met de beschikbare 3,5 uur gewoon veel te weinig tijd. Dat lag blijkbaar niet alleen aan mijn gebrekkige gezondheid en dito concentratievermogen, want iedereen kloeg na afloop over “niet klaar” en “’t was te veel” enzo.

Ik hoop dat wat ik wel klaar kreeg alvast juist is en dat dat dan weer voldoende is om geslaagd te zijn. Ik kan er nu natuurlijk niets meer aan veranderen. Afwachten dus.

Tussenstand

Het oude jaar afgesloten met doktersdingen en het nieuwe er dan ook maar meteen mee begonnen. Niet onverwacht, dat niet, maar het heeft wel mijn mogelijkheden tot studeren beperkt.

En morgenavond is het zover: deelexamen Programmeren 3.

Ach ja, ik zit nu in elk geval klaar voor de les Analyse en hoop dan morgen op een goede dag zeker? Ik deed wat ik kon de voorbije weken dus kan ik mezelf niets verwijten. Dat is toch al iets, maar echt gerust, neen dat ben ik niet. Binnen een uur of 28 zal ik meer weten. To be continued.

Studeren

5 januari = examen programmeren 3 deel 1

Dat betekent dat ik nog twee weken heb om me voor te bereiden. Ik vind dat kort. Heel kort. Maar ik ga wel proberen om het beter te doen dan bij programmeren 2. IJdele hoop? Ik weet het niet. Ik twijfel nogal tussen nu opgeven of de overtuiging dat het wel zal lukken. Dat ligt behoorlijk wat uit mekaar. Een rollercoaster lijkt het wel. En dat is dan weer best lastig op zich.

Maar allez, ik ga nog wat herhalen. H7 over variabelen. En dan H8 en H9 en…

Schoolleven

De presentatie was klaar. Ik iets minder.
En nu? Oefeningen programmeren maken de volgende dagen.
Terug naar school…
Hoe kwam ik er ook alweer bij?

Leuk is het wel én het zorgt voor afleiding. Het is fijn om nog eens in een andere wereld te komen. Ik zet dus nog even door.

Had ik al gezegd dat ik op 5 januari een eerste examen Programmeren3 heb? En dat ik daar na mijn ervaring met Programmeren2 best wel bang voor ben? Ik moet nu dan ook heel hard doorbijten om niet van die druk weg te lopen. Figuurlijk that is. Ik weet in elk geval wat gedaan.

Awel naar school zeker?

’t Was een moeilijke babbel vanmorgen. Zijn er andere als je gesprekspartner een geneesheer, euh in dit geval -dame is?

Maar bon, we moeten weer verder. Vanavond dus les Programmeren 3. Ik heb de voorbije drie lessen van dat vak gemist (ziek). Op het electronisch leerplatform zag ik dat er toch weer heel wat leerstof is doorgegaan. En oefeningen. Veel oefeningen. En hoe ga ik dat ooit ingehaald krijgen?

Stap voor stap is het meest waarschijnlijke… Dus ben ik al maar begonnen met één en ander te downloaden en af te drukken. Nu doornemen. En straks eens vragen hoe ik het vanaf nu best aanpak voor de oefeningen.

En het uitstel/faalangst/wegloop-beestje negeren! Doen!

Go to school or not go to school?

Ik was in de les “Analyse” vanavond, beet op mijn tanden en hield vol tot 22u.
Het is toch dat niet.

Morgenochtend een babbel met de dokter om 8u45.
En dan in principe morgenavond ook les “Programmeren 3”. 

Ik weet dat ik me daarin dringend moet herpakken!
Mijn achterstand is nu al aanzienlijk.

School. Het zou een prioriteit moeten zijn, maar laten we eerst morgenochtend maar eens afwachten.

Studieplanning

Het is wat. Nu ik dat bericht kreeg over het deelexamen heb ik de kalender eens opengeslagen en gemerkt dat eigenlijk alle examens dichterbij komen. Slik. En net nu ik, wel ja, niet in optima forma ben.

Dus zou ik me nu beter bezighouden met:

 • Analyse (softwareontwikkeling): boek onderlijnen, oefeningen maken.
 • Programmeren3: boek onderlijnen, inhalen en oefeningen proberen.

Eerst even een boek uitlezen toch. Of een strip. En dan alles klaarleggen. Denk ik…

Deelexamen

Dan gaat een mens eens niet naar de les en dan spreken ze daar meteen af om een examen te organiseren. Er is wat gediscussieerd over de datum (voor of na de vakantie) en het is de eerste dinsdag na de kersvakantie geworden. Het is een deelexamen. Dat wil zeggen dat het eerste handboek moet gekend zijn. Zo heb ik het althans begrepen.

Ik weet dus wat gedaan. Bijblijven! Zo nodig inhalen! Oefenen!
Om te beginnen zal ik al maar eens overlopen wat ik gisteren zoal gemist heb…

Programmeertijd

Eind deze week moet er een taak afgegeven worden voor Programmeren 3. Er mag dus stilaan wat schot in de zaak komen. Momenteel ben ik bezig met het herkauwen van de theorie om dan aan de oefening te beginnen.

Uitstelgedrag? Ikke? 😉

Nieuwe start

Slepen. Dat was het gisteren wel. Me naar de les slepen bedoel ik. In deze situatie zat ik nog nooit, maar ook hier moet ik door. En dat kan alleen maar door vol te houden. Niet op te geven.

Tijdens de les ging het wel redelijk. De extra uitleg die ik kreeg bij een oefening was broodnodig én begrijpelijk. Zo komt het misschien nog wel goed, maar er is nog veel werk.

Overdag had ik vooral geslapen. Niet gespeeld dus, niet geoefend of gelezen, alleen maar geslapen. Mijn manier van alles laten bezinken wellicht. En fysiek ook gewoon noodzakelijk.

Na de les ben ik erin geslaagd thuis nog wat te programmeren en ook vannacht sliep ik goed. Een nieuwe start? Laat het ons hopen.

Nippertje

Net even naar mijn schoenen gekeken. Het zijn van die bottines van Caterpillar. Echte hakken staan daar dus niet onder. En toch is het gelukt. Met mijn hakken over de sloot geraken.

Ik scoorde 10/20 op het examen Programmeren 2.

Dat is genoeg om aan Programmeren 3 te mogen beginnen, maar dat is absoluut niet genoeg om een gerust gemoed te mogen hebben wat dat betreft. Programmeren 3 bouwt immers verder op Programmeren 2 en aangezien ik nu bewezen heb dat ik dat niet onder de knie heb, moet ik daar eerst iets aan doen. Er is al gesproken over extra oefeningen.

En wat ook erg is? Ik heb nog nooit in mijn leven zo slecht gescoord.

Dit vraagt allemaal enige bedenktijd.

Examen

Programmeren 2. Het examen was vanavond. En dat ging niet goed.

Ik ben wel kalm gebleven en heb zoveel mogelijk code geschreven die ergens op sloeg. Nu is het bang afwachten. Ik gok op net geslaagd. Of net niet natuurlijk. En indien niet kan ik niet verder met Programmeren 3. Dat zit er dus wel degelijk in en dat zou ik heel jammer vinden.

Studieplanning

De plannen voor morgen:

 • Nog wat UML-diagrammen maken met Green UML.
 • Hier en daar documentatie aanmaken met Javadoc.
 • Een reeks oefeningen overlopen (lezen that is).
 • (optioneel) De theorie nog eens extra doornemen.

Die laatste twee dingen doe ik in elk geval maandag ook nog dus als dat morgen niet helemaal lukt is dat geen ramp. Een paar dagen geleden had ik er geen goed oog in, in het examen van maandagavond. Dat is nog steeds zo. Hopelijk zie ik morgen of maandag alsnog het licht.

Besef

Ik zit in de les Programmeren 2. Het is pauze. Sinds een uurtje heb ik het begrepen: volgende week deze tijd is het al examen. En ik zal dan ziek zijn. Hoe ik dat ga combineren? Geen idee…

Examen

Net even in mijn agenda gekeken. Ons eerste examen – en meteen ook eindexamen van de module Programmeren 2 - is al binnen goed een week. Niet nu maandag, maar de maandag daarop is het zover. Dat komt ervan als je drie avonden per week hetzelfde vak hebt. Dan is zo’n module zo voorbij. 

Eigenlijk is dat akelig dichtbij. En het valt een beetje slecht in combinatie met mijn behandelingen. Tja… ik zou toch doorgaan?

Werk aan de winkel

Ik zit met een ei. Vorige week is de cursus Programmeren 2 begonnen. We leren er objectgeoriënteerd programmeren in Java. Of dat is toch de bedoeling. Maar ik kan met moeite volgen.

Het is te zeggen de theorie tot nu toe begrijp ik nog wel, maar de oefeningen?!

De oefeningen uit het boek lukken wel, maar de “extra” oefeningen lukken vaak niet. Ik zit nu al een dag of twee te worstelen met zo een oefening. En ik zie het maar niet. Snap de bedoeling wel, maar vind de methode niet. Of toen ik dacht dat ik het had, kreeg ik foutmeldingen die ik dan weer niet begreep.

Ik ben er dus nog lang niet.

Terug naar school

Het is zover. Mijn nieuwe schooljaar start vandaag. De eerste cursus van het tweede jaar graduaat informatica is “Programmeren 2”. Het handboek ligt alvast naast me. Het gaat over objectgeoriënteerd programmeren en ziet er best wel interessant uit. Duimen dat het ook dit jaar allemaal lukt. Ondanks…

Rapport

Vanavond zijn we op school geweest. Ik heb me in het CVO TSM Mechelen ingeschreven voor het tweede jaar van het graduaat informatica. Tegelijk kreeg ik er mijn rapport mee. Daarop staan alle punten uitgedrukt in percentages. Het is een mooi rijtje geworden 🙂

De vakantie kan nu echt  beginnen!

Na het examen

We zijn weer thuis. We als in mijn hoofd en ik want dat lijken nog steeds twee afzonderlijke entiteiten. Ik wil wel iets doen, maar mijn hoofd dan weer niet. Het examen leek op een voortdurend gevecht. Een gevecht om de concentratie vooral. En tegen de hoofdpijn. Ik heb vanavond de strijd vaker verloren dan gewonnen, maar ik hoop wel dat ik lang genoeg helder was om een geslaagd examen af te leggen. Mijn verwachtingen liggen niet al te hoog, maar ik wil zonder zorgen de zomervakantie in. De resultaten zouden niet al te lang op zich laten wachten. Ik ben benieuwd…

De laatste loodjes

Het is nu namiddag. Vanavond om half zeven heb ik mijn laatste examen van dit schooljaar: Databanken. Door mijn hersenschudding was mijn voorbereiding allesbehalve optimaal en dat zorgt voor extra nervositeit. 

Nog meer dan anders dus 😉

In elk geval: straks examen en nu alles nog een keer nakijken, extra op de oefeningen letten en hopen op het beste.

(ik ben moe en wil slapen maar blijf wakker… rare beestjes die zenuwen)

Terug naar school

Ik zit klaar om de lessen opnieuw te gaan volgen. Om half zeven begint de les “Communicatie- en organisatietechnieken”. Volhouden tot tien uur lijkt me ontzettend lang, maar ik ga het wel proberen.

Het studeren vordert nog steeds langzaam. Te langzaam? Dat zullen we woensdagavond bij het examen weten…

Pfff. Hersenschudding. Ze blijft opspelen.

In elk geval ga ik de komende dagen alle energie en goede momenten reserveren voor mijn opleiding. Als het hier dus even wat stiller wordt weet u waarom. ‘k Ben een blokbeestje 😉

Wat ik zou moeten doen

Het is vandaag druk hier in de zetel. Terwijl mijnheer AnW de verkiezingsuitslagen volgt – en ik dus met een half oog en oor meevolg – probeer ik wat aan mijn studieachterstand te werken. Dat is hoognodig.

Ik probeer de gemiste stof van Communicatie- en organisatietechnieken onder de knie te krijgen en oh ja, het is woensdag examen van Databanken. Zucht.

Nu is de verkiezingsshow trouwens tijdelijk onderbroken voor de uitzending van de Dauphiné Libéré op Eurosport ;-) 

Maar terug naar mijn opleiding. Ik krijg het niet rond denk ik. Vooral voor dat examen heb ik nog heel wat werk. En de hersenschudding van de voorbije weken heeft me geen goed gedaan. Ik loop niet alleen achter, mijn concentratie is ook nog niet je dat. De stof daarentegen is omvangrijk. Veel oefeningen, maar ook een niet te onderschatten deel theorie. Ik weet wat doen de komende dagen…

Anyway, in plaats van hier te schrijven zou ik dus beter studeren.

Communicatietechnieken in soorten

Vandaag ben ik in gang geschoten “voor school”. Bij het vak Organisatie- en communicatetechnieken moeten we een documentatiemap of some sort in mekaar steken tegen het eind van de module en dat einde is stilaan in zicht. Het vlot wel. Dat het interessante leerstof is, of beter gezegd een interessant vak, heeft daar waarschijnlijk wel veel mee te maken.

De verkiezingen komen dichterbij. Dat betekent dat de campagne stilaan in de laatste rechte lijn zit. En dat begin ook ik te merken. Maar daarover later misschien meer. In elk geval staat sinds een week of twee dit bord op onze oprit te blinken. Het is een communicatietechniek als een andere.

Voor de meer moderne lezers onder u 😉 surf ook eens naar deze website.

Bekomst

Twee keer naar de les gaan op rij mag dan leuk zijn, het is ook vermoeiend. Ik heb dan ook veel bijgeslapen vandaag wegens gewoon heel moe. Tussendoor heb ik er ook wel voor gezorgd dat mijn verslagen over de interviews van gisteren klaar zijn. Dan is dat alvast achter de rug.

Vanavond (seffens) is het les Databanken. Die gaat verder over SQL. Benieuwd hoever ik daarmee kom…

Interviewdag

Neen ik sta morgen niet in de krant, maar ik heb vanavond wel interviews gegeven en afgenomen. Dit allemaal in het kader van mijn nieuwe vak “Organisatie- en communicatietechnieken”. Het waren een interview met een medestudent en eentje met de docent. Nu verslagen maken en een presentatie voorbereiden. Volgende week vergaderen we daar dan over. Als ik alles goed begrepen heb that is. Het is anders wel leuk zo’n actieve les.

Databanken

De week kabbelt verder…

Het is best moeilijk geweest al. Behandelingen weet u wel. Ik blijf wel “actief”. Zo heb ik ondertussen Firebird en Flamerobin geïnstalleerd hier op de computer zodat ik de oefeningen van het vak Databanken kan maken ook thuis. Die zijn soms best wel moeilijk. Maar oefening baart kunst neem ik aan dus oefenen we.

Studiehoofd

Morgenavond om half zeven heb ik examen “IT organisatie”. Dat gaat over ITIL (Information Technology Infrastructure Library) en een stukje projectmanagement. Dat betekent dat de beste uren van de voorbije dagen opgingen aan studeren. Voor zover dat gelukt is…

… want er is morgen eerst doktersgedoe. En daar zit mijn hoofd nu vol mee.

Meer school

Gisteren ging het al over studieplanning. Vandaag werd ik geacht iets voor te bereiden over CRAMM (een risico analyse en management tool) en dat in de les naar voor te brengen. Cold feet. Kan je je voorstellen hoe lang dat voor mij geleden was? Brrr. In elk geval ik deed het en het is achter de rug. Oef. Nu dat studeren nog…

Plan: morgen alles wat ik tot nu toe al deed  nog eens herhalen om te weten te komen hoeveel ik er nog van onthouden heb. Hopelijk valt dat wat mee.

Studieplanning

Op 11 mei valt het examen IT Organisatie. Dat is nog een week…

Ik had al een paar dagen een planning voor ogen, maar raakte nu al achterop. Hopeloos is het nog niet, maar het kon dus wel beter lopen. Te moe, te ziek, geen fut… Studeren en ziek zijn combineren is niet eenvoudig. Soms – nu dus – zie ik het zelfs allemaal even niet meer zitten. Doorbijten is waarschijnlijk de boodschap, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Enfin… ik geeft het voor vandaag dan toch maar even op denk ik. Morgen beter? Hopelijk wel.

Normalisatie

Het is nu pauze in de les Databanken. Dit valt beter mee dan gisteren. Tenminste fysiek voor mij dan. Het feit dat ik vandaag geen koorts heb en dat ik die gisteren wel had, zal daar zeker voor iets tussen zitten.

We zijn bezig met oefeningen “normaliseren”. Dat wil ongeveer zeggen dat je probeert redundantie uit een databasemodel te halen. We werken van nulde tot derde normaalvorm. Boyce-Codd normaalvorm was er eerst ook bij, maar die valt nu weg. Anyway, straks gaan we verder met de stof over databanken en beginnen we misschien ook met SQL. Ik ben benieuwd.

Toch fijn de afleiding die zo’n opleiding met zich brengt…

ERD enzo

Ik heb de voorbije week toch niet helemaal stilgelegen. Nu ja, in feite wel. Letterlijk dan. Bed en zetel weet u wel, maar ik probeerde wel afleiding te vinden. In de koers. Natuurlijk! Maar ook in mijn opleiding.

Ik maakte oefeningen bij het vak Databanken. Entity Relationship Diagrams tekenen bijvoorbeeld (zie hierboven). ERD’s dus. Niet altijd met evenveel succes vrees ik. Er zitten bijna altijd wel foutjes in als ik ze met de juiste oplossingen vergelijk. Blijven oefenen zeker…

Examen softwarepaketten

Eén vraag Excel, één vraag Access en één vraag “Zoeken op het internet”. De vragen Excel en Access bestonden wel uit deelvragen natuurlijk en er kwamen heel wat functies, macro’s en Visual Basic for Applications aan te pas. Het was dus toch wel moeilijk. Even sloeg ik in paniek, maar ik heb toch maar alles geprobeerd wat ik kon en uiteindelijk lukte het wel al was het soms – vrees ik – via een omweg. Nu maar hopen dat mijn manier van oplossen toch een beetje is wat gevraagd werd. Ik weet het dus niet zeker. Afwachten. To be continued…

Softwarepaketten

Vanavond de laatste les “Softwarepaketten” voor het examen van morgen. Ik heb een reeks vragen voorbereid over oefeningen die me niet gelukt zijn. Hopelijk brengen de antwoorden vanavond verheldering. If so dan zie ik het examen van morgen waarschijnlijk ineens een stuk beter zitten. Ben benieuwd.

Update 22u37: Ik lig terug thuis in de zetel en heb de les uitgezeten. Niet alle vragen zijn opgehelderd en de herhalingsoefeningen die we voorgeschoteld kregen kon ik niet allemaal tijdig oplossen.

Ik ben er dus toch niet helemaal gerust in voor morgen…

Duimen mag dinsdagavond tussen 18u en 22u. Het kan maar helpen 😉

Stand van zaken

Ik studeer.

Maar eigenlijk…

Ik ben ziek. Het lukte zelfs amper om naar Milaan San Remo te kijken. Voelde me ronduit ellendig. Vandaag dus weer niet zo’n topdag. Morgen beter. Hoop ik.

En dinsdag is het examen. Tja…

Note to self:

Pain is temporary. Quitting lasts forever.
by Lance Armstrong

Doeme toch. Niet opgeven! Maandag nog een herhalingsles (vragen stellen!) en dan zal het dinsdag wel gaan. Morgen nog wat oefenen en dan alles nakijken. Doen!

Of hoe ik mezelf moed probeer “in te schrijven”.  Maar het is waar, als het morgen en maandag beter gaat is het allemaal nog wel haalbaar. Duimen maar!

Kort

Vandaag een moeilijke dag nog. ’t Duurt (me te) lang. Morgen beter…!

PS. Dinsdagavond heb ik alweer examen (“Softwarepaketten” over Visual Basic for Applications en de MS Office 2007 Professional programma’s). Ik kreeg vandaag de punten van mijn examen “Basiskennis informatica” en die waren wel goed. Oef. Hoe ik nu ziek zijn met een examen op dinsdag moet combineren is me voorlopig nog niet duidelijk. Eerst maar weer wat beter worden.

Koers en databanken

Vandaag heb ik vooral genoten van de koers op televisie. Eerst Parijs-Nice en dan Tirreno-Adriatico. Allebei met een mooi verloop. Schoon, schoon.

Tussendoor en voor de koers heb ik nog wat “verdergewerkt” aan onze tuin(huis)plannen en nu zit ik in Mechelen klaar voor de les Databanken. Vorige week heb ik die gemist. Ik denk wel dat ik desondanks bij ben en zal dat dus zometeen ook in het echt ontdekken. Hopelijk hou ik het vol, want ik voel me weer niet al te best. We’ll see.

Update 1: Ik ben inderdaad mee en we mogen ERD-modellen tekenen 🙂

Update 2: Terug thuis. Alles goed doorstaan. Het was zelfs leuk. Me happy.

Update 3: Bah. Koortsaanval. Reality strikes again. Zoals gewoonlijk… en ja natuurlijk heb ik ook meer pijn dan vanmiddag en ja mijn dokter die het had over hooi en een vork zal ergens wel een punt hebben, maar toch ben ik blij dat ik naar de les ging. Het heeft mijn zinnen compleet verzet en u weet nog niet voor een tiende hoe hard dat soms nodig is.

Post-examen decompressie

Het zit erop. Het examen “Basiskennis” heb ik gehad. Vaststelling: er waren enkele afwezigen en er zijn heel wat mensen erg snel doorgegaan. Het was dus best moeilijk. De cursus was van een hoog niveau en het examen sloot daar bij aan, maar ik hoop dat ik het al bij al toch redelijk goed gedaan heb. Volgende week het resultaat. Ik ben benieuwd!

En nu? Decompressie… zoals altijd na het halen van een belangrijke deadline.

Gelukkig heb ik ook nu nog wel een to do lijstje. Iets doen met de videobeelden van woensdag staat bovenaan. En dan zijn er nog de nieuwe vakken waar ik dringend oefeningen van moet maken en tekeningen die in mijn hoofd zitten, maar nog niet op papier staan enz.

Maar eerst de behandeling van deze namiddag. Reality strikes

Studeren, studeren,…

Eigenlijk is het vandaag rustdag. Bekomen van mijn exploot van gisteren. Want dat was het eigenlijk wel. Maar ik heb wel alle filmfragmenten eens bekeken die ik gisteren opnam. Dat zijn er 84. Daar maak ik één van de volgende dagen wel een leuk filmpje van. Dat is fijn om te doen en ik kan erbij nagenieten.

Als ik niet tenonder ga aan stress that is. Studeerstress. Nu heb ik pauze in de les “Softwarepaketten”. Eigenlijk handelt dat over Visual Basic for Applications en bekijken wij dat in de Office 2007 omgeving. Zucht. Niet gemakkelijk.

En dan is er nog altijd dat examen van 5 maart. De rest van de cursus “Basiskennis” is er. Het zijn twee indrukwekkende klasseurs vol… Dat krijg ik nooit in mijn morfinehoofd vrees ik 🙁

We zien wel zeker…

Thuis – studeren – cross

We zijn weer thuis. Het gaat dus beter. En dat is goed nieuws of wat dacht u.

Ik kan meteen beginnen met studeren 😉 Het examen van het vak basiskennis is pas op 5 maart maar de eerste helft van de cursus is aangekomen en bedraagt vlot 500 pagina’s met nogal ingewikkelde dingen allemaal. Schema’s, technische uitleg,… en dan moet er dus nog een gedeelte komen.

Begin er maar aan… Nu ja, ik ga het in elk geval proberen.

Straks is er wel cross op TV als afleiding. Dat is alvast iets om naar uit te kijken.

Informatica

De geschiedenis van de computer, de architectuur van een PC, diverse besturingssystemen, CPU architectuur, datastructuren, CPU scheduling, filesystemen en virtueel geheugen. Zover zitten we ondertussen in de cursus “basiskennis”. Zo heel erg basis vind ik hem niet. Het is te zeggen, het gaat dan wel over de basis van computersystemen, maar alles wordt heel grondig en technisch aangepakt. Voor een leek als ik niet altijd eenvoudig om volgen.

Gisteren heb ik al wat gestudeerd. Of ik probeerde het toch. Vanavond (nu) zit ik klaar in een informaticalokaal ergens in Mechelen en wacht ik op de les die seffens begint. Proberen mee te zijn neem ik mezelf voor. Vandaag toch.

Maar eigenlijk… zoek ik hier vooral afleiding…

Na-examen gevoel

Ze zitten er op. Mijn eerste twee examens in iets meer dan 10 jaar tijd. Ik hoop dat het resultaat een beetje meevalt. Traditioneel leg ik de lat voor mezelf nogal hoog. Nu dus ook. Ach, we zien wel. De omstandigheden enzo.

Vandaag probeer ik me te ontspannen want al even traditioneel was er de voorbije weken voor niet veel anders ruimte dan studeren. En ik had de voorbije dagen ook nogal wat last van zenuwen. Tja.

Op mijn lijstje voor vandaag staat nog kiné en verder rusten en film kijken:

 • Batman Begins (heb ik al bijna uitgekeken ondertussen)
 • The Dark Knight (is voor daarna)
 • The Last King of Scotland
 • The Contract

Dat zal me zeker niet lukken op één dag dus ik weet ook de komende dagen nog wat kijken. En had ik al gezegd dat ik ook moet rusten?

Studeren met Lance

Het examen gisterenavond ging wel goed en nu lig ik al een hele dag in de zetel te studeren voor het examen van morgenavond. Dat is veel meer theoretisch en wordt dus instampen, maar doe dat maar eens met een lijf vol medicatie… niet eenvoudig, maar ik doe mijn best.

Dat doe ik niet alleen. Onze kat Lance ligt de hele tijd zo dicht mogelijk bij me:

PS. Grayling ligt ook dicht bij me, maar zij mag nu eenmaal niet in de zetel…

Stilletjes

Gisteren was het hier stil. Vandaag eigenlijk ook bijna. Behalve dit: ik heb maandagavond mijn eerste examen in de opleiding informatica en als het hier stiller is dan is dat omdat ik:

 1. zenuwachtig ben
 2. moet studeren
 3. stilaan moe ben

Tja…

Dilemma

Soms zit het al eens een beetje tegen. De uitstap van morgen bijvoorbeeld. Die kan niet doorgaan. Gedaan met uitkijken dus. Dju toch.

Er is wel een mogelijke herkansing op dinsdag maar ik heb maandag- én woensdagavond examen. Om dan een groot stuk van de dinsdag “vrij te nemen” dat lijkt me voorlopig toch nog een brug te ver. Ik twijfel nog. En moet dan ook nog vervoer vinden. Enzo. Enfin… we zien wel zeker.

Vandaag tot nu toe trouwens redelijk goed kunnen studeren. Ook wel wat geslapen tussendoor. Ben ook moe. Verder hoop ik vandaag de website die we voor één van die vakken moeten maken af te krijgen zodat ik die al kan doorsturen (deadline is overmorgen). Schoolwerk vult zo wel de dag.

En de studies?

Los van al dat camerageweld hieronder heb ik vandaag ook best veel tijd in mijn studies gestopt. Ik ben door het laatste hoofdstuk Muiltimedia (toevallig over Video) en heb oefeningen programmeren gemaakt.

Ik maakte de enige oefeningen die ik nog niet volledig had gemaakt of die te moeilijk bleken voor het verlof. Nu lukten ze wel. Zou ik dan klaar zijn voor het examen? Ik mag het hopen. Maar ik vrees er toch nog voor. Faalangst? Zou kunnen. En de angst dat ik na twee weken geen lesoefeningen “eruit” zal blijken te zijn. Morgen misschien een paar oude oefeningen hermaken? Bezig blijven ermee. En zo hopelijk klaar zijn/blijven tegen 5 januari…

Studeerpoes

Ik dacht ik ga me uit de zetel hijsen en aan mijn bureau zetten. Ik dacht dan kan ik misschien beter studeren. Dacht ik. De poes die dacht daar anders over…

Ssssssssst!

Ik ben vandaag begonnen met studeren. Dat wil zeggen dat al mijn nota’s onderlijnd en georganiseerd zijn en dat ik nu begin met het memoriseren.

Hoe dat gaat lukken met een lijf vol medicatie? Geen idee… To be continued.

Opdracht Photoshop

Vandaag dan maar weer in de laptop gedoken. Nog wat opgerommeld en de trial van Photoshop CS4 Extended geïnstalleerd. De reden daarvoor is dat we voor multimedia vier slechte foto’s digitaal moeten verbeteren en daarna in onze website bijzetten op een welbepaalde manier. ‘k Ben bezig…

Bits en bytes

Wat ik vandaag zoal deed:

 • Oefeningen programmeren maken die mijn klasgenootjes gisteren in de les maakten en blij zijn dat ze gelukt zijn;
 • Beetje stoom aflaten met het spelen van Resistance op PS3 en ondanks mijn verlamming toch een level verder geraken en daar blij om zijn;
 • Mijn laptop ontdoen van een hele reeks programma’s die ofwel nooit meer gebruikt worden ofwel uitgespeeld zijn (games);
 • Nadenken over en beginnen met de opkuis van de d-schijf van mijn latop en en passant misschien ook eens met de grove borstel door “mijn documenten” en “mijn afbeeldingen” gaan? Morgen verder denk ik.

Straks beginnen ze in de les programmeren aan het laatste hoofdstuk over groepsonderbreking bij sequentiële bestanden. Hopelijk lukt me dat ook nog deze week.

Oh ja en ik ken ook de examendata ondertussen:

 • maandag 5 januari: Programmeren 1
 • woensdag 7 januari: Multimedia

Alles staat vandaag in het teken van computers dus. Ook mooi als vlucht…

Bezig

Ik lig onder mijn laptop en probeer de oefeningen programmeren te maken die mijn klasgenootjes op dit moment in de klas maken. Het gaat moeizaam. Erg.

Maar zo hou ik wel mijn geest bezig. Het is al iets.

Feedback gekregen

Gisteren heb ik feedback gekregen (zie titel *ahum*) op een voorlopige versie van mijn presentatie voor het vak Multimedia waarover eerder sprake.

Wat een zin…

Anyway, ik heb dus feedback gekregen en die was heel positief. Ik ben dus goed bezig en ga het geheel en dan vooral de conclusie nu nog wat verfijnen en een klein beetje uitbreiden en het is klaar. Aan mijn tempo nog wel enkele dagen werk denk ik. Dat is iets voor volgende week. En het moet pas ingediend worden de week daarna. Wie heeft er hier uitstelgedrag?

Powerpoint Multimedia

Ik volg niet alleen het vak Pogrammeren 1, maar ook het vak Multimedia dit semester. Dat gaat zo als je een Graduaat Informatica in avondonderwijs probeert te halen.

Nu moet ik voor het eerst in jaren nog eens een powerpoint presentatie in mekaar boksen. Ik was blijkbaar vergeten dat ik dat wel leuk vind. Nu ik vandaag een betere dag heb, kan ik hieraan nog wat verder knutselen:

Het begin is gemaakt. Nu verder invullen met o.a. een platformvergelijking inzake videoconferencing, bewerkte audiofiles (opdracht geluid) enz.

Vaststelling: het idee dat het volgen van een opleiding me opnieuw een doel zou geven en me zou afleiden van andere zorgen werkt. Nice!

Herhalingsoefening

Vandaag een herhalingsoefening gekregen voor het vak programmeren. Je weet wel zo’n oefening los van het handboek waar allerlei zaken die we tot nu toe geleerd zouden moeten hebben, inzaten. Oplossen lukte al bij al nog vrij vlot. Dat gaf een goed gevoel en dat was heel erg welkom.

Bezigheden: film en muziek en spelen en oefenen

Vandaag en eigenlijk ook gisteren en eergisteren de hele dag bezig geweest met muziek en filmpjes via iTunes op mijn iPhone te zetten. Dat vergde meer concentratie dan ik dacht. Ik werd er zowaar moe van. Dan heb ik nog een beetje Spore gespeeld en zie, ik kwam er niet toe om een blog te schrijven.

Vandaag beter? Wel ja, al blijft de vermoeidheid wel hangen. Ik probeer immers tegelijk ook nog altijd bij te blijven met mijn (oefeningen van de) cursus programmeren en dan zijn er de behandelingen.

Voor programmeren daarnet de Fibonacci-reeks gereconstrueerd. Leuk.

En de rest. Wel ja, de rest. Daar wil ik het nu even liever niet over hebben. Ik worstel en hou vol. Dat is het belangrijkste.

Schrikkeljaren enzo

Tiens. Weer iets bijgeleerd vandaag. Eeuwjaren zijn alleen een schrikkeljaar als ze deelbaar zijn door 400 en dus niet gewoon altijd omdat ze deelbaar zijn door 4. Zo is 2000 dus wel een schrikkeljaar en 1600 ook, maar pakweg 1700 of 2100 niet. Kijk, dat wist ik dus niet voor vandaag en nu wel.

Waar het schrijven van een programmaatje in Visual Basic dat bepaalt of een ingegeven jaartal al dan niet een schrikkeljaar is zoal toe kan leiden.

Ook al een raadspelletje gezien en een dobbelsteen-gooi-dinges enfin de oefeningen bij de cursus programmeren zijn leuk! Vind ik tot op heden…

De eerste oefeningen

Gisteren en vandaag de eerste oefeningen van de cursus programmeren:

De gebruiker geeft het aantal graden Celsius in. De computer berekent het aantal graden Fahrenheit. Dit aantal wordt afgedrukt. Geef de pseudocode voor dit programma. Maak een Console-toepassing.

Of ook:

De toegangsprijs voor een dierentuin bedraagt € 15 voor volwassenen en € 10 voor kinderen tot 12 jaar. Maak een formulier waarop de gebruiker het aantal kinderen en volwassenen kan ingeven. Het programma moet het totaal te betalen bedrag berekenen. Maak een Windows-toepassing.

We zijn dus inderdaad netjes bij het begin begonnen. Oef. Ik kan dus nog volgen want het is me gelukt beide programmaatjes te schrijven 😉

Visual Basic it is then

Gisteren is de opleiding Graduaat Informatica in avondschool begonnen. Volgens de info die ik kreeg, behandelt de cursus “Programmeren 1” Visual Basic 2005 (wegens stabieler dan de versie 2008 én goede handboeken beschikbaar). Ik heb dan ook alvast Microsoft Visual Basic 2005 Express Edition geïnstalleerd op mijn PC. Naar verluid beginnen we vanaf het begin en is er geen voorkennis vereist. Benieuwd toch of ik zal kunnen volgen met al mijn beperkingen. Nu ja, we zien wel. Ik kijk er in elk geval naar uit.

Terug naar school

Het is stilaan tijd om een nieuwe categorie aan te maken op mijn weblog: “Terug naar school”. Bij deze.

Stand van zaken: als er voldoende cursisten inschrijven dan begin ik samen met hen in september aan de opleiding graduaat informatica. Dat zal nu zeker lukken, want er is een rolstoeltoegankelijke locatie gevonden. Ik kijk er dan ook naar uit. Structuur, bijleren, civiel effect,… laat maar komen!